Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Biologi |

Bakterier har deres Wall Street

Bakterier har deres egne markedspladser, hvor de opfører sig som mæglere på Wall Street. Foto: Thinkstock

Bakterier har deres egne markedspladser, hvor de opfører sig som mæglere på Wall Street. Foto: Thinkstock

Både bakterier og svampe kan handle med næringsstoffer, og alle Wall Streets kneb ser ud til at gælde. Det kan være et tegn på, at handler på Wall Street og andre børser mere er bestemt af intuition end af rationelle overvejelser.

Mennesker handler rationelt og er styret af fornuft. Det er en almindelig antagelse, men den bliver udfordret af forskning i bakteriers og svampes adfærd. De mikroskopiske organismer opfører sig nemlig lige som børsmæglere, og de er blottet for enhver form for rationelle overvejelser om, hvad der er det rationelle at gøre i en aktuel situation.

Alle Wall Streets kneb gælder
Bakterierne og svampene handler med hinanden og med planter, og varerne er primært næringsstoffer, som de enten suger til sig fra omgivelserne eller producerer selv. Og alle kneb gælder. De kan ærligt og redeligt udveksle stofferne med andre organismer, men de kan også holde dem tilbage. På den måde kan de vente på et bedre bud eller en organisme, de kan handle fast med. De kan også specialisere sig i at levere bestemte stoffer.

“For at bakterier udvikler markeder, behøver du kun, at de individueller bakterier kan fornemme samarbejdspartnere og kan reagere ved at belønne dem med flere ressourcer,” forklarer Gijsbert Werner fra Vrije Universiteit i Amsterdam. “Det kan virke igennem automatiske reaktioner. Organismer uden bevisthed, som mikrober, er altså i stand til at lave automatiske økonomiske reaktioner.”

Skumle trick på Mikro Wall Street
Men mikroberne kan mere end ærlig handel. Fx kan de reducere udbuddet af deres egne varer ved at fortrænge konkurrenterne med kemiske stoffer. På mange måder er der derfor paralleller fra mikroorganismernes til menneskenes handler. “Et kreativt indblik er ofte letter at opnå, når man bruger en teori fra et område på et andet, lige som vi får det her, hvor vi tillægger økonomiske koncepter til mikrobers interaktioner,” mener Joan Strassmann fra Washington University i St. Louis. Hvor meget man kan lære om Wall Street ved at studere mikrobers handler, må tiden vise.

Forskerne offentliggør deres resultater i Proceedings of the National Academy of Sciences, der er bedre kendt som PNAS. Du kan læse mere om, hvordan bakterier handler med hinanden så det minder om Wall Street.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.