Monday, June 17th, 2019
Postet i: Biologi, Sensation |

Bier elsker svampemidler som forgifter dem

Svampemidler er blandt de mest udbredte forureninger af honningbi-stader, og stofferne kan forstyrre biernes evne til at nedbryde andre midler fra landbruget. Foto: L. Brian Stauffer

Svampemidler er blandt de mest udbredte forureninger af honningbi-stader, og stofferne kan forstyrre biernes evne til at nedbryde andre midler fra landbruget.
Foto: L. Brian Stauffer

Bier bliver der færre af år for år, og også avlernes honningbier har problemer. Det er de til dels selv uden om, for bier elsker svampemidler og plantegifte i maden, og derfor samler de helst føde i blomster nær sprøjtede områder.

Bier har en uheldig smag, for de elsker nemlig blomster sprøjtet med plantegifte og svampemidler højere end rene blomster. Derfor samler de honning med sprøjtemidler, selv hvis de bor i områder, hvor det er muligt at undgå disse gifte. Biernes dårlige smag skader dem voldsomt, for selv om hvert enkelt middel måske kun er svagt giftige for dem, så er kombinationen af flere midler en hård cocktail.

I bistader bliver de yderligere ramt af, at avleren er nød til at behandle boet imod biernes fjende nummer et, varroa miden. Normalt er midlet imod miden ikke et problem for bierne, men sammen med de stoffer, som bierne selv bringer hjem, bliver midlet imod varrora miden en giftig coctail.

 

Bier har smag for plantegifte og svampemidler

Et nyt forskningprojekt viser, at bier foretrækker blomster sprøjtet med svampemidlet chlorothalonil frem for den rene varer. Tidligere har andre resultater vist, at bierne sætter pris på føde med neonicotinoid, og dertil kommer en forkærlighed for små mængder glyphosate, som er det aktive stof i plantegiften Roundup. Der er dog en øvre grænse for, hvor meget bierne vil have i deres mad, og svampemidlet prochloraz har de heldigvis afsmag for.

Andre undersøgelser har desværre vist, at honningbier har et meget begrænset repertoire af enzymer til at nedbryde giftene. Desuden forstyrrer en del af giftene biernes evne til at nedbryde andre giftige stoffer. Det er baggrunden for, at en cocktail af giftstoffer i små mængder kan gøre mere skade til sammen, end en større mængde af hvert enkelt stof.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.