Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Biologi |

Bjergene blomstrer i varmere klima

Blomster i bjergene blomstrer i længere tid hver år i takt med, at klimaet bliver varmere. Foto: David Inouye

Blomster i bjergene blomstrer i længere tid hver år i takt med, at klimaet bliver varmere. Foto: David Inouye

Blomsterne i bjergene blomstrer i længere tid hvert år, end de gjorde for 39 år siden. Nogle steder blomstrer de i op imod to måneder længere.

Bjergene blomstrer i længere tid
Mere end to tredjedele af blomsterne i engene på Colorados bjerge har ændret perioden for deres blomstring på grund af klimaændringerne. Halvdelen af ​​planterne begynder at blomstre flere uger tidligere end for 39 år siden. Samtidig sætter mange arter deres sidste blomstrer senere på året end dengang. Dermed er blomstrer sæsonen strakt, så den nu går fra sen april til sen september, hvor den før gik fra sen maj til tidlig september.

De første bjergblomster hvert år
Det blomstrende resultat bygger primært på, at folk har set, hvor når de enkelte plantearter satte deres første blomst hvert år. Det er nemlig noget, som mange andre end forskere interesserer sig for. De fleste data er i øvrigt en sidegevinst fra studier af humlebier og kulibrier, som jo lever af blomsters honning. De studier startede helt tilbage i 1974, hvor ingen af forskerne bag dette resultat tænkte på klimaforandringer.

Forskerne kommer fra University of Maryland, og de offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Du kan læse mere om at blomster i bjergene blomstrer tidligere i takt med at klimaet bliver varmere.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.