Monday, June 17th, 2019
Postet i: Biologi, Sensation |

Ebola kan helbredes viser forskning

Ebola viruset her stammer fra ebola udbrudet i Mali i 2014: Foto: NIAID

Ny forskning viser, at sygdommen ebola kan helbredes. Ebola viruset her stammer fra ebola udbruddet i Mali i 2014: Foto: NIAID

Den blodigt dræbende afrikanske sygdom ebola kan helbredes, for virusset bag sygdommen har en svaghed, viser ny forskning.

Hvis blot man ødelægger et bestemt stof i sin krop, så vil invaderende ebola-virus ikke kunne kopiere sig selv, og dermed er de uskadelige. Løsningen på den ellers uhelbredelige sygdom er derfor enkel og ikke helt lige til.

Stoffet man skal fjerne hedder PP2A-B56, og det er vigtigt for ebola-virus. Den type stoffer hedder en ‘værts-faktor’. Lige som alle andre vira fungerer ebola nemlig ved at trænge ind i en celle i deres vært, og her får de cellen til at producere flere vira. Først danner cellen proteiner til de nye vira, og derefter genetisk materiale, og når de nye vira er klar, fosser de ud af cellen og inficerer andre celler. Den spiral er dårlig for helbredet, og for ebola patienter giver det blandt andet omfattende blødninger og normalt en ubehagelig død. Patienter har dog en pæn chance for at overleve, hvis de får en omfattende og dyr pleje.

 

PP2A-B56 er afgørende for helbredelse af ebola

Men forskerne har nu konstateret, at ebola-virusset skal bruge stoffet PP2A-B56 for at danne proteiner til de nye vira. Så selv om det stadig kan producerer mere af sit DNA, slutter ringen, hvis stoffet mangler.

“Når ebola virusset kommer ind i en menneskelige celle, er dets eneste formål at kopiere sig selv hurtigt. Først skal det kopiere alle sine proteiner og derefter sit genetiske materiale. Men ved at hæmme et specifikt enzym berøver vi ebola virusset dets evne til at kopiere sig selv. Og det kan potentielt forhindre, at en ebola infektion spredes,” siger professor Jakob Nilsson fra Novo Nordisk Fondens Center for Proteinforskning i København.

 

Både kroppen og ebola skal bruge værtsfaktoren

PP2A-B56 er imidlertid et enzym og dermed ikke så giftigt et stof, som navnet kunne antyde. Faktisk er der intet liv uden enzymer, og netop dette enzym styrer en væsentlig del af kommunikationen inde i vores celler. Det er med andre ord mange livsvigtige funktioner i cellerne, man forstyrer, hvis man ødelægger det enzym. I sit interview med ScienceFix konstaterer Jakob Nilsson da også, at fjerner man PP2A-B56 fra kroppen, så dræber man patienten.

“Men hvis man kun fjerner en vis mængde af enzymet, så hæmmer man virusset nok til, at immunsystemet selv kan gøre det af sygdommen. Vi hæmmede virusset med en faktor ti i nogle celler, som vi reducerede mængden af enzymet i. I øvrigt skal man behandler patienten i ret kort tid, og det reducerer også virkningen af at fjerne stoffet,” forklarer Jakob Nilsson.

 

Foreløbig kan ebola helberedes i petriskålen

Forskning starter imidlertid i det små. Foreløbig har forskerne konstateret, at når de dyrker celler i en petriskål, så klarer ebola virus sig dårligt, hvis der er mindre PP2A-B56 i cellerne. Nu arbejder forskerne på at finde et stof, som kan forhindre PP2A-B56 i at fungere, for man kan ikke forhindre cellerne i at producere det. Men man kan tilføre et stof, som binder sig til enzymet, så virusset ikke kan bruge det. Hvilket patienten så heller ikke kan.

Potentialet i metoden er i øvrigt ganske stort. Ebola virus tilhører nemlig gruppen af filoviruses, og de bruger også PP2A-B56 som værtsfaktor. Disse vira står bag en række dødelige sygdomme, men fordi de lider af den samme svaghed som ebola, så kan de nok behandles på samme måde.

Du kan læse mere om forskernes arbejde med at sikre, at ebola kan helbredes.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.