Monday, June 17th, 2019
Postet i: Biologi |

Edderkoppearter navngivet efter fantasy klassikere

Hvis du har undret dig over, hvad nye arter bliver navngivet efter, så læs om navnene på syv nyligt opdagede edderkopper.

Syv nye arter af edderkopper har forskerne fundet i huler i det nordlige Brasilien. Dyrene er små og bor i huler, og det har åbenbart inspireret forskerne til fantasifulde navne. For edderkopperne er opkaldt efter figurer fra Harry Potter, Game of Thrones, Ringenes Herre og flere andre eventyr.

De små edderkopper lever ikke i de mørkeste dele af hulerne, og derfor er de ikke simpelthen opkaldt efter det ubehagelige blege hulevæsen Gollum fra Ringenes herre. Forskerne har fundet andre grunde til at opkalde dem efter mindre kendte karakterer fra seks fantasiuniverser.

 

Edderkoppearten Ochyrocera atlachnacha e navngivet efter fantacy edderkoppeguden Atlach-Nacha. Foto: Igor Cizauskas.

Edderkoppearten Ochyrocera atlachnacha e navngivet efter fantacy edderkoppeguden Atlach-Nacha. Foto: Igor Cizauskas.

Edderkoppeart navngivet efter Game of Thrones

Edderkoppen Ochyrocera varys er fx opkaldt efter Lord Varys fra TV-serien Game of Thrones, som bygger på bøgerne A Song of Ice and Fire af George Martin. Lord Varys er den kraftige, skallede og temmelig manipulerende rådgiver, som har vævet sit spin af informanter ud over to kontinenter. Han går også under navnet ’Spider’.

Ochyrocera atlachnacha er derimod opkaldt efter edderkoppeguden Atlach-Nacha fra et fantasiunivers skabt af H. P. Lovecraft. Atlach-Nacha er en kæmpe edderkop med et menneskeligt ansigt, og den lever i hulerne under et bjerg. Her spinder den et net, der forbinder dens verden med Drømmeverdenen.

 

Ochyrocera varys edderkoppearten er navngivet efter Lord Varys fra Game of Thrones. Foto: Igor Cizauskas

Ochyrocera varys edderkoppearten er navngivet efter Lord Varys fra Game of Thrones. Dens farvevalg er en del mere neutralt end dens navnefader. Foto: Igor Cizauskas

Ringenes herre giver navn til to edderkoppearter

Den velkendt Ringenes Herre trilogi har givet navn til to arter. Det er Tolkiens berømte univers. Den ene art hedder Ochyrocera laracna, og den edderkoppeart er opkaldt efter den gigantiske edderkop Laracna. Den er bedre kendt som ’Shelob’, som er den modbydelige kæmpeedderkop, der angriber hovedpersonerne Frodo og Sam på deres ind i det ondes land Mordor.

Den anden edderkop med navn fra dette fantasiunivers er Ochyrocera ungoliant, og den er opkaldt efter Laracnas mor. Selv et monster har en mor. Ungoliant er ikke med i Ringenes Herre, men hun er med i Tolkiens bog The Silmarillion, som går forud for Ringenes Herre. Ungoliant betyder iøvrigt ’Sortedderkop’ på elversprog.

 

Potter giver navn til edderkoppeart

Edderkoppearten Ochyrocera aragogue er opkaldt efter en figur i det succesfulde univers omkring troldmandslærlingen Harry Potter, som er opfundet af J. K. Rowling. Ochyrocera aragogue er opkaldt efter den talende kæmpeedderkop Aragog, der bor i Den Forbudte Skovs mørkeste dele lige uden for Hogwarts School of Magic. I anden bog i serien, Hemmelighedernes Kammer, forvilder de to hovedpersoner og uromagere Harry Potter og Ron Weasley sig der ind og bliver reddet af Aragog.

 

Ochyrocera misspider er opkaldt efter en edderkop fra en børnebog af David Kirks. Karakteren hedder Little Miss Spider. Foto: Igor Cizauskas.

Ochyrocera misspider er opkaldt efter en edderkop fra en børnebog af David Kirks. Karakteren hedder Little Miss Spider. Foto: Igor Cizauskas.

To fredelige navne til edderkopper

Ochyrocera misspider er opkaldt efter en noget mindre voldelige edderkop fra nogle populære børnebøger af David Kirks. Karakteren hedder Little Miss Spider, og det lille dyr er kendt for at sige: “Vi skal være gode ved kryb, alle kryb”. Det udtalt ikkevoldelige edderkoppe-citat samt resten af bogen er ikke oversat til dansk.

Den sidste art er Ochyrocera charlotte, som har navn efter Charlotte, edderkoppen fra E. B. Whites bog Charlottes Tryllespind. Den er heller ikke særlig farlig, men dog oversat til dansk.

Du kan læse mere om fantasifulde navne på edderkopper, og der er også lidt seriøs faglighed om Ochyrocera edderkopper på webbet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.