Sunday, May 26th, 2019
Postet i: Biologi |

Europas største rovdyr fundet i Portugal

Europas største rovdyr

Europas største rovdyr nogen siden er sandsynligvis den fem tons tunge dinosaur Torvosaurus gurneyi. Foto: Christophe Hendrickx

Europas største rovdyr hærgede Portugal og omegn. Det var en gigantisk kødædende dinosaur med et kranie på over en meters længde. 

Det største rovdyr der har hærget Europa er kommet for dagen i et stenbrud lige nord for Lisabon. Rovdyrets kraniet alene er over en meter langt, og tænderne er knivskarpe og længere end ti centimeter. Rovdinosauren er sandsynligvis Europas største rovdyr nogen siden.

 

Rovdinosaur hærgede Europa

Med en længde på ti meter, en kampvægt på op til fem tons og et kranium på 115 centimeter, er den nyfundne dinosaur fra Portugal sandsynligvis det største rovdyr, der nogensinde har hærget Europa. Ti af dens tænder var cirka lige så mange centimeter lange, og de var både skarpe og havde takker som bladet på en brødkniv. Dinosauren har fået navnet Torvosaurus gurneyi, og trods sit forfærdende ydre, lignede den på et punkt en kylling – den havde fjer.

 

Det store rovdyr blev fundet af kendt dinosaurjæger

Bag det nye fund står den i Danmark kendte dinosaurjæger Octávio Mateus, som deltog i forrige års dinosaurjagt i Grønland. Du kan læse en blog fra dinosaurekspeditionen til Grønland. Octávio Mateus arbejder til dagligt på Museum da Lourinhã lige nord for Lisabon, hvor man har fundet mange forstenede dinosaurer igennem en årrække, og de fleste matcher ikke Europas største rovdyr. Men man har faktisk tidligere fundet dinosaurfostre, som nu antages at tilhøre den nye art af gigantiske rovdinosaurer.

Octávio Mateus og hans kollega Christophe Hendrickx offentliggør deres resulter om den nye dinosaur Torvosaurus gurneyi i det videnskablige tidsskrift PLOS ONE. Du kan læse mere om Europas største kødædende dinosaur, og du kan også læse om udgravning af en plateosaur i Grønland.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.

 

Selv om Torvosaurus gurneyi var et enormt uhyre for sine omgivelser, kan den godt have bekymret sig om sit eget afkom. Grafik: Sergey Krasovskiy

Selv om Torvosaurus gurneyi var Europas top predator, kan den godt have bekymret sig om sit eget afkom. Grafik: Sergey Krasovskiy