Saturday, December 15th, 2018
Postet i: Biologi, Mennesket |

Færre konflikter i fængsler med TV

TV reducerer konfliktniveauet i fængsler, når man vælger naturfilm. Foto: Pixabay

TV reducerer konfliktniveauet i fængsler, når man vælger naturfilm. Foto: Pixabay

Praktiske forsøg viser, at TV brugt på rette vis reducerer konfliktniveauet i fængsler, og det forbedrer desuden forholdet imellem indsatte og personale.

Fængselsindsatte har færre konflikter med andre indsatte og med fængslesbetjentene, hvis de har et TV og ser naturfilm på det. I et fængsel fortalte de indsatte, at de følet sig roligere efter at have set TV med naturvideoer, og at følelsen af ro holdt sig flere timer. De fortalte også om et bedre forhold til fængselsbetjentene. Flere af fangerne brugte ligefrem videoerne til at falde til ro, når de var ophidsede. Det hjalp dem nemlig at mindes videoerne.

Fængselsbetjentene er glade for TV
Fængslets stab var skeptisk i begyndelsen, men fængselsbetjentene blev hurtigt overbevist. De oplevede mindre aggression og 26 % færre overtrædelser. I det aktuelle fængsel kan ‘overtrædelser’ føre til alt fra skrammer til alvorlige skader. Betjentene konstaterede også, at TV kunne være med til at bringe ro over ophidsede fanger.

“Naturprojektets videoer hjælper mig med at tænke klarere og at se, at der er så meget mere skønhed i denne verden end i dette fængsel,” skrev en indsat.

Åbnelandskaber til fængselsfanger, tak!
Naturvideoerne bragte billeder af storslåede landskaber og grønne naturområder, og kvaliteten har sikkert været god, for en del af materialet kom fra National Geographic. NASA vil også gerne bidrage med billeder og film, og organisationen spurgte derfor en af forskerne bag det Nalini Nadkarni, hvilke landskaber de indsatte helst ville se. Hun konstaterede, “at jeg er en skovelskende person, så jeg troede de alle ville sige træer. Men ingen af dem nævnte træer og skove. De sagde alle sammen: Giv os åbent landskab. Giv os ørkener og ydre rum.”

Projektet kørte i et år i et fængsel i Oregon i USA, og det blev sat i værk af Nalini Nadkarni som er biolog ved University of Utah. Du kan læse mere om at TV reducerer konfliktniveauet i fængsler, og hele studiet er offentliggjort i magasinet Frontiers in Ecology and the Environment.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.