Monday, June 25th, 2018
Postet i: Biologi |

Familiebånd forlænger livet

Jo flere og tætte bånd du har til din familie, jo ældre kan du forvente at blive. At deltage i sociale organisationer hjælper også på livslængden, men intet er så vigtigt som familien. Foto: Morguefile

Jo flere og tætte bånd du har til din familie, jo ældre kan du forvente at blive. At deltage i sociale organisationer hjælper også på livslængden, men intet er så vigtigt som familien. Foto: Morguefile

Jo flere og tætte bånd du har til din familie, jo ældre kan du forvente at blive. At deltage i sociale organisationer hjælper også på livslængden, men intet er så vigtigt som familien, siger en ny analyse.

Analysen viser, at over en femårig periode, har folk på over 54 år kun seks procents dødelighed, hvis de har mange eller fortrolige forbindelser til deres familie. Dødeligheden er på 14 procent for folk med få og overfladiske forbindelser til deres familie.

I undersøgelsen har forskerne arbejde med de familiemedlemmer, som ikke er en ægtefælle, og dermed handler det altså om familiemedlemmer, som man ikke selv kan vælge.

Ud over den nære knytning til familien, er der fire andre ting, som ser ud til at forlænge livet. Det er, at man har sit hjertes livsledsager ved sin side, at man deltager i sociale organisationer, at man har et større socialt netværk og at man har en fortrolighed med sine nærmeste. De fire ting batter lige meget i forbindelse med længden af livet, og mindre end familiebåndene.

Overraskende at familien betyder så meget
“Vi fandt, at ældre personer, der har mere familie i deres netværk, eller er tættere forbundet med deres familie, er mindre tilbøjelige til at dø,” fortæller en af forskerne bag undersøgelsen James Iveniuk. Han undrer sig over, at venner betyder så meget mindre end familien:

”Det er lidt overraskende, fordi du kan vælge dine venner, og derfor kunne man forvente, at relationer med venner ville være mere vigtig for dødeligheden. Med dem er du bedre er i stand til at tilpasse dit netværk til at imødekomme dine specifikke behov. Men det er altså de mennesker, du i en vis forstand ikke selv kan vælge, og som ikke kan vælge dig, der mest sandsynligt giver en lang levetid”

Overraskende viser analysen også, at det ikke betyder ret meget, om familien hjælper i hverdagen, men livet føles nok ikke så langt, hvis den kikker forbi giver en hånd engang imellem.

2,91 fortrolige i gennemsnit
I gennemsnit meddelte de ældre, at de havde et fortroligt forhold til 2,91 personer udover deres eventuelle livsledsager. Data til undersøgelsen stammer fra National Social Life, Health, and Aging Project (NSHAP)

Forskerne bag undersøgelsen er James Iveniuk fra University of Toronto’s Dalla Lana School of Public Health og Philip Schumm fra University of Chicago.

Læs mere om at familie og sociale netværk betyder meget for livets længde.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.