Thursday, November 23rd, 2017

Fisk er godt mod betændelser

Sild og andre fede fisk kan hæmme overflødige betændelsestilstande. Billede: Morguefile.

Sild og andre fede fisk kan hæmme overflødige betændelsestilstande. Billede: Morguefile.

Omega-3 er godt imod CXCL-10, hvilket i det daglige betyder, at fede fisk som sild, makrel og laks ser ud til at kunne hæmme betændelser samt udviklingen af Alzheimer og sclerose. Men lad os hoppe til begyndelsen af dette nye resultat.

Nogle betændelser er en fejl
Ikke alle betændelser opstår omkring en infektion, for dit immunsystem kan godt sætte gange i de processer, som skal smide bakterier og vira på porten, uden at der faktisk er nogen af dem til stede. Det er der ikke noget godt at sige om, for det kan give smerter, og det er en del af de alvorlige autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet ødelægger sundt væv i kroppen. Din hjerne fx.

Omega-3 bringer ro
Heldigvis har forskerne længe interesseret sig for fedtstoffet omega-3 fra fede fisk, og de har konstateret, at dette fedt har en dæmpende effekt på disse overflødige betændelsestilstande. De kaldes også sterile inflammatoriske reaktioner pga de manglende bakterier og vira.

Makrofager i selvsving
Skurken bag de overflødige betændelsesreaktioner er en iøvrigt meget vigtig type af forsvarsceller i din krop, makrofagerne. Vi har dem er i alle væv og organer i kroppen, og de spiller en central rolle, når bakterier og vira er sluppet inden for porten. Makrofagerne overvåger nemlig alt, der sker i vores væv med forskellige sensorer og receptorer på deres overflade, og de starter og koordinerer alle betændelsesreaktionerne ved at udskille forskellige signalstoffer.

Omega-3 sætter rengøring i gang
Desværre går makrofagerne nogle gange i selvsving i autoimmunreaktioner, selv om der ingen bakterier og vira er til stede, og omega-3 kan altså gøre noget her. De kan nemlig få makrofagerne til at fjerne visse proteiner ved den reaktion, som hedder autophagy. Det lyder fint, men betyder blot, at de rydder op ved at nedbryde stoffer, som der ikke er brug for, og oprydningen ser ud til at dæmpe gemytterne.

Optimisme for fremtidig behandling
”Vores forskningsgruppe håber, at en dag vil dette gavne patienter med forskellige former for kræft, meningitis, multipel sclerose, Alzheimers sygdom eller gulsot,” konstaterer Jennifer Mildenberger fra Norwegian University of Science and Technology.

Du kan få flere detaljer om denne positive egenskab ved omega-3, og hele resultatet er publiceret i det videnskabelige magasin autophagy. Det betyder i øvrigt at spise sig selv.