Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Biologi |

Huden taler med leveren

wpid-IMG_20131206_071956.jpg

En testmus med blå ‘regnfrakke’.

Huden og leveren taler med hinanden. Når huden bliver kold, ændrer stofskiftet i leveren sig nemlig, og dermed kan huden sende fedt ind til leveren, som ligger langt inde i kroppen. Det gælder for mus, og dermed er der en god chance for, at det også gælder for dig.

Forsøg med knock-out mus Resultatet bygger på forsøg med nyfødte knock-out mus og blå latex fra en sexbutik, men det startede faktisk med genmanipulation. Oprindeligt ville forskerne nemlig undersøge helt andre ting, og derfor slukkede de for nogle gener i musene, før de blev født. De slukkede gener er årsagen til navnet ‘knock-out mus’. Slukningen gav nemlig dyrene en dårlig hud, som de fordampede meget vand igennem, og dermed mistede de meget varme gennem huden. Overraskende nok opbyggede de også ekstra fedt i leveren, forklarer professor Ditte Neess:

”Først tænkte vi, at fedtophobningen i leveren skyldtes, at genet manglede i knock-out musenes lever. Men det blev udelukket af en række undersøgelser, og vi måtte finde en anden forklaring”. For at se om det var vandtabet og dermed varmetabet fra huden, som flyttede fedtet, udstyrede hun og kollegerne deres mus med en omvente regnfrakke. For at holde vandet inde i musene, malede de dem med flydende blå latex fra en sexbutik, og det virkede. Fedtet forsvandet fra musenes lever.

Bag det specielle forsøg står forskerne professor Susanne Mandrup og professor Nils Færgeman samt deres forskningsgrupper ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi. Indkøberen af den blå latex i sexshoppen er en ‘anonym studerende’, og det var iøvrigt hende, der fik ideen med at bruge latex. Resultatet offentliggøres i tidsskriftet Cell Report. Du kan læse mere om forskerne bag latexmusene, hvis hud taler med leveren.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.