Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Biologi |

Kalve lærer lettere sammen

To køer sammen lære hurtigere end to singler. Måske gælder det også for mennesker. Foto: University of British Columbia Public Affairs

To køer sammen lærer hurtigere end to singler. Måske gælder det også for mennesker. Foto: University of British Columbia Public Affairs

I strid med normal landbrugsdrift lærer kalve bedre i grupper end alene. I landbruget er det almindeligt at holde kalvene adskilt for at de ikke skal smitte hinanden, men det er et problem for driften.

Kalve i grupper letter produktionen
“At sætte kalve i par ser ud til at ændre den måde disse dyr er i stand til at behandle deres indtryk på. Vi anbefaler, at landmændene bruger en form for social behandling af deres kalve, medens de er i den periode, hvor de lever af mælk,” forklarer Dan Weary fra UBC’s Animal Welfare Program i USA. Han konstaterer, at single kalve giver problemer i produktionen, når man ændrer rutiner, for det har en kalv meget svært ved at finde rundt i. Sammen med en kammerat finder den sig imidlertid hurtigt til rette under nye forhold.

Sorte og hvide spande giver kalve problemer
Det er ikke de helt store ændringer i rutinerne, forskerne udsatte kalvene for. Først lærte kalvene, at de skulle drikke mælk fra sorte spande, medens der ikke var noget i nogle hvide spande. Det gik fint, indtil forskerne derefter skiftede over til at hælde mælken i de hvide spande. Kalve i par lurede hurtigt ændringen i denne rutine, men single kalvene havde meget svært ved at forstå det nye system og gik målrettet efter de sorte spande. Ikke den helt store udfordring kunne du mene, men du er vel heller ikke en ko.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift PLOS ONE, som faktisk er meget seriøst og velanset blandt rutinerede forskere. Du kan læse mere om, at kalve lære bedre, når de har en makker.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.