Monday, September 23rd, 2019
Postet i: Biologi, Sensation |

Overfiskeri har konsekvenser for det fjerner fisk og arter permanent

Overfiskeri har givet vandmænd så gode muligheder, at de nu udgør en større del af biomassen ud fra Namibia end fiskene gør. Denne Chrysaora Hysoscella er beslægtet med Namibias plageånder. Foto: Rob Condon.

Overfiskeri har som kvensekvesn givet vandmænd så gode muligheder, at de nu udgør en større del af biomassen ud fra Namibia end fiskene gør. Foto: Rob Condon.

Overfiskeri har konsekvenser. Når bestanden af en art er fisket helt i bund i et område, så vender arten ikke tilbage senere. Selv ikke når overfiskeriet stopper. Andre arter overtager nemlig dens niche i økosystemet, så der ikke er plads til, at den kan genetablere sig. De nye arter er tit hverken tilpasset det lokale økosystem eller egnet til fiskeri.

Overfiskeri har den konsekvens, at når en art er fisket væk, så ændrer økosystemet sig for bestandigt. Arterne i et økosystem er nemlig dybt afhængige af hinanden. Fjerner man en art, så overtager andre dyr dens niche, og det påvirker de dyr, som levede med de forsvundne fisk. Overfiskeri ændrer derfor hurtigt økosystemet, og det oprindelige dyreliv kan ikke etableres igen. Det er konklusionen af en undersøgelse, der samler konsekvenserne fra en række eksempler på overfiskeri.

 

Overfiskeriet af en fisk har konsekvenser for mange

“Når du sætter alle eksemplerne på overfiskeri sammen, erkender du konsekvenserne, at der virkelig er noget vigtigt igang i verdens økosystemer,” forklarer Joseph Travis fra Florida State University. “Det er let at afskrive et enkelt studie fra et sted. Men når du sætter alle studierne op side om side, som vi gør her, mener jeg, at du kommer afsted med en overbevisende sag”.

 

Vandmænd blev konsekvensen af overfiskeri

Et skræmmende eksempel på et overfiskeris konsekvenser stammer fra et havområdet ud for Namibia i det sydlige Afrika. Her overfiskede man sardiner og anchioser, så både bestand og fiskeri kollapsede. Bestanden rettede sig ikke i takt med, at fiskeriet tog af, for vandmænd og kutlinger overtog de små fisks plads i fødekæden. De dyr, som levede af de to små fiskearter, er derefter faldet voldsomt i antal. Fx er bestanden af lokale fugle som pingviner og suler reduceret med hhv. 77 % og 94 %, medens fangsten af fisken kulmule er faldet fra 725.000 tons til kun 110.000 tons på to årtier.

Joseph Travis og hans ni kolleger fra forskellige universiteter publicerer deres resultater i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, også kaldet PNAS. Du kan læse mere om at overfiskeri på en art har konsekvenser for mange arterne i økosystemet permanent og om at vandmænd nu udgør en større del af biomassen end fisk i et område ud for Namibia.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.