Monday, June 25th, 2018

Regn giver kroniske smerter

Vejret og kroniske smerter er tæt forbundet. Foto: Sasha Wolff

Vejret og kroniske smerter er tæt forbundet. Foto: Sasha Wolff

Farfars gigt har ret. Sol reducerer nemlig dine smerter, medens regn og skyer gør dem værre. Så enkel er konklussionen på en stor undersøgelse af smerter i det regnvåde Storbritaninen.

Her rapportere over 9.000 menersker løbende deres smerter til en gruppe forskere på University of Manchester. Patienterne har haft smerter i over tre måneder, og de skriver om dem i en app på deres smartphone, og derfor kan de gøre det mange gange om dagen. App’en bruger telefonens GPS til at finde placeringen ved samme lejlighed, og derfor kan forskerne se, om der er en sammenhæng imellem patientens smerter og det lokale vejr.

Og det er der. Fra april til marts i år gik vejret stadig mere over i solskin, medens smerterne forduftede i de ellers regnvåde byer London, Leeds og Norwich. I juni vendte skyerne og regnen derimod tilbage, og det gjorde smerterne også.

Planlæg dit liv efter vejret
Professor Will Dixon ser et stort potentiale i resultaterne, forklarer han:
“Når sammenhængen imellem vejr og smerte er bevist, vil folk have tillid til, at de kan planlægge deres aktiviteter i overensstemmelse med vejret. Desuden vil forståelsen af vejrets betydning for smerter tillade forskere at udvikle nye smertebehandlinger”.

Sammenhængene imellem smerter og vejret er så tydelig, at forskerne roligt tør offentliggøre midlertidige resultater allerede nu, hvor de kun er halvt igennem forsøget. Det fortsætter i yderligere ni måneder, og forskerne inviterer andre til at deltage i det. Men desværre omfatter det pt kun britter.

Med vanlig britisk humor har forskerne kaldt deres projekt “Cloudy with a chance of pain”, og det skulle altså give mulighed for at planlægge sit liv med smerte, hvis man holder øje med DMI’s vejrudsigter. Alternativt kan man tjekke vejrudsigternes pålidelighed ved at holde øje med smerterne.

Will Dixon er professor i digital Epidemiologi ved University of Manchester, og han står i spidsen for den gruppe forskere, som står bag app’en.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.