Sunday, May 26th, 2019
Postet i: Biologi | |

Uvidenhed giver kattekillinger

Kattekillinger er søde, men de kommer uden man ønsker det, og de kommer ikke når man kalder. Foto: Arkiv.

Kattekillinger er søde, men de kommer uden man ønsker det, og de kommer ikke når man kalder. Foto: Arkiv.

80 % af alle kattekillinger kommer til verden som en overraskelse for katteejeren, som typisk ved alt for lidt om katte. Uvidenheden resulterer også i indavl blandt huskatte.

“Størstedelen af kuld født af katte født i Storbritannien er ikke planlagt. Ny forskning antyder, at et øget kendskab til kattens reproduktionskapacitet blandt katteejere kan få væsentligt betydning på antallet af uønskede kuld,” forklarer Philippa Welsh og Jane Murray, som har lavet resultaterne.

 

Myter giver killinger

Blandt britiske katteejere huserer der en række myter om katte, og de betyder, at kattene får killinger, når ingen venter det. Tallene her er fra Storbritannien, hvor 80 % af alle kattefødsler er uventede.

  • Det er almindeligt, at folk tror, at katten skal have fået killinger, før den kan kastreres, men det er bestemt ikke nødvendigt. Dobbelt så mange mænd som kvinder tror på det.
  • 26 % tror, at katten skal være over et år, før den kan få killinger, og 83 % tror, at den tidligst kan få dem, når den er fem måneder. Men den kan få dem, når den er fire måneder.
  • 40 % regner ikke med, at beslægtede katte kan finde på at få killinger sammen, men de fleste har alligevel en mistanke om, at de kan – og det kan de så absolut.

Undersøgelsen bygger på svarskemaer, der er kommet retur fra 715 hjem, der har en eller flere katte. Skemaerne viser desuden, at jo flere katte der er i hjemmet, jo uforholdsvis flere uønskede kattekillinger får man.

Philippa Welsh og Jane Murray fra University of Bristol School of Veterinary Sciences i Storbritanien publicerer deres resultater online i magasinet Veterinary Record. Du kan læse mere om uønskede kattekillinger og myter.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.