Saturday, August 17th, 2019
Postet i: Biologi |

Verdens første blomster er mindst 150 millioner år gamle

Verdens første blomster blomstrede for mellem 149 millioner og 256 millioner år siden, mener forskerne nu.Det er nogle millioner år før den revolution, som landjorden oplevede, de blev dominerende midt i kridttiden. Foto: Pixabay.

Hvornår verdens første blomster stod i flor, det har forskerne nu et endnu mere præcist bud på. Nemlig mellem 149 millioner og 256 millioner år.

Jordens første blomster har forskerne ledt efter i mange år, og de ældste forsteninger efter blomstrende planter er og 130 millioner år gamle (nye bliver løbende fundet). Men de var ikke verdens første blomster. Alle arter udvikler sig gradvist ved evolution, og derfor har der været blomster på Jorden før den tid. Vi har bare ikke fundet forsteninger efter dem. Det er nemlig meget få planter, som faktisk forstener, og endnu færre af dem vi finder.

 

Verdens første blomster revolutionerede Jorden

De blomstrende planter kom ikke stille til verden, for de satte gang i det, man kalder den Kritassiske Terrestriske Revolution. En revolution blandt arterne på landjorden, hvor en mangfoldighed af nye arter udviklede sig sammen med rivende hast. Det var blomsterplanterne, insekterne der bestøver dem, planteæderne der spiser dem og rovdyrene som spiser de andre dyr. Revolutionen stod på fra midten til slutningen af kridttiden, fra omkring 125 millioner til 80 millioner år siden.

Den Kritassiske Terrestriske Revolution har forskerne en ret præcis alder på, for den kender de fra forsteninger af de mange nye arter. Men forskere er enige om, at blomsterplanterne ikke opstod ved den begivenhed. De første blomster i verden er ældre. Det var bare midt i kridttiden, at betingelserne i miljøet passede med blomsterplanternes egenskaber og skabte deres revolution.

 

Generne flytter blomsterne mindst 23 millioner år

Heldigvis indeholder vor tids blomster spor af deres fortid, for deres DNA ophober ændringer/mutationer over generationer, og de ændringer giver variationer imellem forskellige plantearter. Derfor kan forskerne give et bud på, hvornår blomsternes fælles stamtræ stod. Forskernes nyeste bud på den alder er imellem 149 millioner og 256 millioner år. Altså inden for en periode på godt 100 millioner år.

Det tal er sikkert ikke præcist nok til at afgøre jeres væddemål. Men forskerne kan ikke give et mere præcist bud på verdens første blomster, fordi analysen af mutationer er noget unøjagtig. Blomsterplanterne opstod iøvrigt tilsyneladende ved en meget speciel mutation.

Du kan læse mere om verdens første blomster, og den videnskabelige artikel om de første blomster har de også lagt frit på nettet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.