Monday, June 25th, 2018

Vi har strålende hænder fra fisk

Fingrene i firbenede dyr og strålerne i fisks finner stammer fra de samme celler i fostret. Det viser at evolutionen har formmet håndknoglerne af finnestråler. Foto: Shubin laboratory

Fingrene i firbenede dyr og strålerne i fisks finner stammer fra de samme celler i fostret. Det viser at evolutionen har formet håndknoglerne af finnestråler. Foto: Shubin laboratory

Dine fingre og håndled er de modificerede rester af strålerne i en fisks finner. Det viser et grundigt studie af de enkelte celler i fiskefostre, og kom som en stor overraskelse for forskerne.

For over 340 millioner år siden gik de første fisk på land, og det krævede ben. Forskerne har længe antaget, at benene er de modificerede rester af fiskenes finner, men hvor kom hånd og fod knoglerne fra?

Knoglerne i hænder og fødder er nemlig udviklet af bindevæv, medens finners stråler er udviklet fra brusk. Denne grundlæggende forskel gjorde, at forskerne forkastede, at det kunne være strålerne, som evolutionen omformede til knoglerne i vores hænder.

I det nye studie har forskerne imidlertid eksperimenteret med at tænde og slukke for forskellige gener i zebrafisk. Desuden har de holdt omhyggeligt øje med, hvordan cellerne i det tidlige foster bevæger sig omkring, og hvor de ender i det voksne dyr. Det krævede tre års arbejde med en række avancerede metoder, og udviklingen af endnu flere, men nu er resultatet altså klart.

Overraskede forskere
“Da jeg så disse resultater, kunne du have slået mig omkuld med en fjer,” siger Neil Shubin, som var leder af det omhyggelige arbejde.

“I årevis har forskerne troet, at finnestråler var helt uden forbindelse med fingre og tæer, fordi en ene slags knogle oprindeligt er dannet ud fra brusk, medens den anden er dannet ud fra simpelt bindevæv. Vores resultater ændrer hele ideen . Vi har nu en masse ting, vi må genoverveje.”

Resultatet giver anledning til en del ny forskning, og det indbefatter ekspeditioner, som skal finde forsteningerne efter flere af de dyr, som dannede overgangen imellem fisk og landdyr. I 2006 fandt forskerne forsteningen efter dyret Tiktaalik, som er overgangen imellem fisk og landdyr, og nu går jagten på flere af dens nære slægtninge

Forskningen er lavet ved University of Chicago i samarbejde med en række forskere fra andre institutioner.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.