Wednesday, January 16th, 2019
Postet i: Fysik |

Tage – Hvide tage gavner klimaet

  • feb 17th, 2014
  • sciencef
  • Fysik
FN byen i København får hvide tage. Foto: Ernst Poulsen

FN byen i København får hvide tage. Foto: Ernst Poulsen

Hvis taget på dit hus er hvidt, reflekterer det meget af solens lys direkte ud i rummet, og derved bidrager det hvide tag til at begrænse drivhuseffekten. Desuden er det billigere end et sort tag.

Hvide tage betaler sig bedst
Hvide tage er fremtiden, viser et nyt studie. De opvarmer ikke rummene under taget så meget som sorte tage, de er billigere i drift end grønne tage og så hæmmer de drivhuseffekten. Atmosfæren varmer nemlig op, fordi varmestråling har svært ved at forlade atmosfæren, men reflekterede solstråler stryger lige igennem.

Hvide tage er bedst og grønne er måske lige så gode
“Både hvide og grønne tage gør et godt stykke arbejde med at køle bygningen og køle luften i byen, men hvide tage er tre gange mere effektive til at imødegå klimaforandringerne end grønne tage. Hvide er ikke meget bedre end sorte i økonomisk henseende, men de sorte udgør en stor sundhedsrisiko,” sagde Arthur Rosenfeld fra Berkeley Lab i Californien. Studiet er dog primært økonomisk, så de grønne tages fordele er ikke medregnet, pointerer han.

Grønne tage har fordele
Forskerne lader muligheden være åben for, at andre faktorer kan gøre grønne tage mere attraktive, fordi de har flere gavnlige virkninger, som studiet ikke sætter en pris på. Den økonomiske analyse medtager fx ikke, at græs og haver på tagene fanger en del af vandet ved skybrud, så de grønne tage letter presset på kloakkerne. I byer med regnvandsproblemer som fx København, giver de grønne tage derfor nogle fordele, som ikke er med i den aktuelle analyse.

Der er stor forskel i albedoeffekten på tværs af forskellige typer hustage. Billede: Wikipedia

Der er stor forskel i albedoeffekten på tværs af forskellige typer hustage.
Billede: Wikipedia

Forbyd sorte tage
Om sorte tage er der derimod ikke meget godt at sige, hævder forskerne. De tage fanger rigtig meget af sollyset, så de øverste etager i bygningen bliver meget varme om sommeren. Dermed skal man betale for afkøling eller accepterer, at det kan blive direkte farligt at bo på kvisten. Desuden omsætter sorte tage det meste af solstrålerne til varme og de bidrager dermed godt til drivhuseffekten. Den nye FN bygning i København har fået hvide tage.

Forskerne offentliggør deres resultater i magasinet Energy and Buildings. Du kan læse mere om at hvide tage er billigere i drift end grønne og desuden sundere end sorte.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.