Monday, June 17th, 2019
Postet i: Jorden |

Jordskælv – skælv lyser som advarsel

  • feb 12th, 2014
  • sciencef
  • Jorden
Jordskælvslys fotograferet fra Tagish Lake på grænsen mellem Canada og Alaska. Foto: Jim Conacher.

Jordskælvslys fotograferet fra Tagish Lake på grænsen mellem Canada og Alaska. Foto: Jim Conacher.

Større jordskælv kan udløse lys kort tid før de ryster jorden. Det er især jordskælv på land, der gør det. Typisk sker det umiddelbart før jordskælvet rammer, men det kan ske flere dage før.

Lodrette jordskælv kan udsende lys
En jordskælvszone er reelt en eller flere sprækker igennem klipperne, og et jordskælv bliver udløst, når klipperne på hver sin side af sprækken bevæger sig. Ny forskning viser nu, at når sprækken løber nogen lunde lodret ned i Jorden, så er der en chance for, at jordskælvet udsender lys oppe på overfladen. De omtrent lodrette jordskælvszoner findes typisk inde på kontinenterne.

Studeret lys ved jordskælv gennem 400 år
De nye resultater baserer sig på studiet af 65 tilfælde af lys ved jordskælv i Amerika og Europa, og de strækker sig fra år 1600 og frem til idag. Langt de fleste tilfælde af lys er set i områder, der er domineret af omtrent lodrette jordskælvszoner, selv om der er mange flere jordskælv i andre typer områder. Jordskælvene ligger i størrelse fra M 3,6 til 9,2, og de fleste ligger i den store ende.

Flammer, kugler og streger som jordskælvslys
Jordskælvslys viser sig primært i tre forskellige former, som er beskrevet i disse tre specifikke tilfælde. Ti centimeter høje flammer af lys flimrende over den stenbelagte Francesco Crispi Avenue i byen L’Aquila i Italien få sekunder før jordskælvet, der ramte der i 2009. En lys lilla-pink kugle af lys svævede gennem luften langs St. Lawrence-floden nær byen Quebec før et kraftigt jordskælv i 1988. Lys strømmede over jorden nordvest for San Francisco før det berømte jordskælv i 1906. Fra et jordskælv i Pisco i Peru i 2009 er der billeder af lys på et overvågningskamera og en fotograf har taget billeder af tilsvarende lys med Tagish Lake på grænsen mellem Canada og Alaska.

Jordskælvslys hører til særlige jordskælvszoner
“Vi er ikke helt sikre på, hvorfor lys ved jordskælv er mere almindeligt i riftzoner end i andre typer jordskælvszoner, men til forskel fra andre zoner så er omtrent lodrette jordskælvszoner karakteristiske for riftzonerne,” forklarer Robert Thériault, som er geolog ved Ministère des Ressources Naturelles i Quebec. Lyset er en udladning af den energi, der bygger sig op i klipperne lige op til et jordskælv

Robert Thériault og hans forskerkolleger offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Seismological Research Letters. Du kan læse mere om at jordskælvslys er forbundet med lodrette jordskælvs-zoner.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.