Tuesday, March 26th, 2019
Postet i: Jorden |

Klimaet bliver mindst tre grader varmere

  • jan 3rd, 2014
  • sciencef
  • Jorden
Der er fejl i de klimamodeller, der forudser små temperaturstigning. De overvurderer skydannelsen. Foto: NASA/NOAA/CERES Team

Der er fejl i de klimamodeller, der forudser små temperaturstigninger: De overvurderer skydannelsen. Foto: NASA/NOAA/CERES Team

Klimaet bliver mellem tre og fem grader varmere. De klimamodeller, som viser en lavere temperatur, passer nemlig ikke med det, forskerne ser i den virkelige verden.

“klimaskeptikerne holder af at kritisere klimamodellerne for at have galt fat i ting, og vi er de første til at indrømme, at de ikke er perfekte. Men vi har konstateret, at de modeller, der tager fejl, er dem, der forudsiger mindre opvarmning,” forklarer Steven Sherwood.

Forskellige klimamodeller og resultater Verdens klimaforskere regner på det fremtidige klima ved at lave komplicerede modeller, og fordi de er forskellige, kommer de også til lidt forskellige resultater. Fx regner nogle modeller med, at alt det vand, som fordamper fra Jordens overflade, stiger 10 til 15 kilometer op i atmosfæren og danner skyer. Stigende temperatur giver mere fordampning og dermed flere skyer. Skyer reflekterer sollys, og derfor forudser disse modeller, at temperaturen ikke vil stige mere end et par grader, selv når CO2 indholdet i atmosfæren er fordoblet.

Fejl i modeller der giver temperatur Men i den virkelige verden når det meste af det fordampede vand mindre end et par kilometer op i atmosfæren. Her danner det ikke regn og skyer, men vender tilbage til overfladen som fugtighed og dug. Derfor passer klimamodeller, som regner med flere skyer, ikke med virkelighede. De bør derfor forkastes, mener forskerne bag undersøgelsen. Ifølge dem er det mest sandsynlige senarie, at temperaturen er steget med fire grader i år 2100 og med otte grader i 2200.

Du kan læse mere om denne generelle fejl i klimamodeller der giver lav temperatur, og du kan også få den forklaret i videoen nedenfor:

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.