Tuesday, March 26th, 2019
Postet i: iScience, Mennesket |

E-cigaretter giver flere sygdomme

E-cigaretter giver sygdomme, som almindelige cigaretter ikke giver. Foto: Pixabay

E-cigaretter giver sygdomme, som almindelige cigaretter ikke giver. Foto: Pixabay

Skomager bliv ved din læst, siger man, og det gælder også for rygere. Så hvis du ryger almindelige cigaretter, skal du ikke supplere med e-cigaretter for at redde dit helbred. De har nemlig nogle ekstra skader i baghånden til dig, og så har de oven i købet mere af det samme som papircigaretterne.

E-cigaretter kan mere end papircigaretter

En gruppe forskere har lige kigget på, hvad der sker i luftvejene på rygere, e-rygere og ikke-rygere, og konklusionen er, at e-cigaretterne har nogle helt særlige sygdomme til dig, som cigaretterne ikke kan leve op til.

Dels konstaterede forskerne, at en bestemt type hvide blodlegemer er temmelig aktive ved e-rygerne. Det er neutrophilerne, og de er normalt en værdsat del af dit immunforsvar. Men når de er for aktive, giver de sygdomme som KOL og cystisk fibrose. Forskerne fandt også tegn på celledød i vævet omkring blodkar og indre organer, og det er forbundet med lidelserne lupus, vaskulitis og psoriasis.

Til de problemer føjer e-cigarettere også en række at de gammelkendte sygdomme fra de almindelige cigaretter.

E-cigaretters gode ry skyldes manglende forskning

“Der er forvirring om, hvorvidt e-cigaretter er mere sikre end almindelige cigaretter, fordi de potentielle bivirkninger af e-cigaretter først begynder at blive undersøgt nu,” siger Dr. Mehmet Kesimer, som er en af forskerne bag undersøgelsen. “Vores resultater tyder på, at e-cigaretter måske er lige så dårlige som cigaretter.”

Undersøgelsen er lavet på baggrund af en 900 procent stigning i brugen af e-cigaretter fra 2011 til 2015 i amerikanske highschools. Forskerne undersøgte tilstanden i hals og lunger på 15 personer af hver af de tre grupper rygere, e-rygere og ikke-rygere og ynken var altså størst i den midterste gruppes vejrtrækningssystem.

Og jo, en undersøgelse af denne størrelse er faktisk sikker nok til, at du kan indrette dine vaner efter den, så hvis du rygere videre, så er det et bevist tilvalg af e-cigaretter, du tager.

Du kan læse mere om at e-cigaretter giver skader, som cigaretter ikke giver.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.