Friday, November 24th, 2017

Familieferien afslutter ægteskabet

En familieferie er ikke den rigtige måde at undgå en skilsmisse på.

En familieferie er ikke den rigtige måde at undgå en skilsmisse på.

Antallet af skilsmisser topper to gange om året, og det er sommerferien og vinterferien, der udløser skilsmisserne.

To forskere har undersøgt antallet af skilsmisser i en periode på 15 år, og det viser sig, at folk typisk vil skilles i marts og august. Det er skuffelse over familiens sommerferien eller vinterferien, som udløser beslutningen, mener de to forskere bag resultatet. Folk forventer, at en familieferie vil klinke skårene i ægteskabet, selv om deres erfaringer fra tidligere ferier viser, at familieferien reelt er årets topmål af stress.

Stressende familieferie
Den stressende og følelsesladede familieferie afslører sprækker i ægteskabet, og derfor viser det konsekvente mønster i skilsmisserne reelt årstiden for bristede illusioner hos de ulykkelige ægtefæller. Sommerskilsmisserne rammer, når ægtefællerne kommer skuffede hjem og før børnene begynder igen i skolen.

Forårs skilsmisserne er også udløst af ferie, men det er den forlængst afsluttede jule- og vinterferie, der spøger her. Forskerne antager, at det er svært for de skuffede ægtefæller at tage sig sammen i de korte, mørke vinterdage, men i takt med at dagene bliver længere og lysere, vender energien tilbage, og ægtefællerne – eller i hvert fald den ene af dem – tager sig sammen og eksekverer skuffelsen.

Økonomisk kriser giver også skilsmisser
De to forskere arbejdede egentlig med konsekvenserne af den aktuelle økonomiske krise for almindelige mennesker, og derfor kiggede de i data over ejendomsvurderinger, statistikker over arbejdsløshed og meget andet. Under det arbejde konstaterede de, at antallet af skilsmisser varierer systematisk over året – uanset økonomiske kriser og steder i landet.

Da krisen toppede, skiftede mønstret i antallet af skilsmisser dog en del, men de to ferie toppe var stadig tydelige. Forskerne har studeres data fra de fem stater Ohio, Minnesota, Florida, Arizona og Washington, og mønstret det samme over alt.

De to forskere bag resultaterne er Julie Brines og Brian Serafini er ansat ved University of Washington