Friday, March 29th, 2024
Postet i: Mennesket |

Hukommelsen ændrer dine minder

Den perfekte hukommelse er en myte, for dine minder bliver løbende opdateret. De skal nemlig ikke huske dig på noget, men hjælpe dig til at navigere i hverdagen. Foto: Arkiv.

Den perfekte hukommelse er en myte. Minderne om din barndom bliver løbende opdateret, for de skal ikke huske dig på noget, men hjælpe dig til at navigere i hverdagen. Foto: Arkiv.

Din hukommelse er ikke lavet til at huske, men til at hjælpe dig bedst muligt igennem hverdagen. Derfor opdaterer hukommelsen løbende dine minder, så de passer til nutiden.

Kærlighed ved første blik er måske det du husker om dit møde med din kæreste, men chancen for at det er rigtig, er til at overkomme. Det er nemlig meget sandsynligt, at din hukommelse har opdateret dit minde om mødet med dine nuværende følelser. Den slags opdateringer af minderne er almindelige, og de skal sikre, at dine minder bliver ved med at kunne hjælpe dig med at tage beslutninger.

Den perfekte hukommelse er en myte
“Den perfekte hukommelse som begreb er en myte. Alle kan lide at tænke på hukommelsen som det, der tydeligt lader os huske vores barndom og det, vi gjorde i sidste uge. Men hukommelsen er designet til at hjælpe os med at træffe gode beslutninger i nuet, og derfor bliver hukommelsen holdt up-to-date. De oplysninger, der er relevante lige nu, kan overskrive en del af det minde, du havde til at begynde med.” siger professor Joel Voss fra Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Minder opdateres ved os alle
Forskerne undersøgte, hvordan 17 mænd og kvinder huskede en genstands placering, og det viste sig, at de blandede forskellige oplevelser sammen. De placerede de systematisk en genstand på et sted, de huskede, at de havde set den der. Men dér havde den aldrig været.

Joel Voss og kollegaen Donna Jo Bridge publicerer deres studie i det videnskablige tidsskrift Journal of Neuroscience. Du kan læse mere om, at hukommelsen opdatere din fortid løbende, så de passer til din nytid.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.