Sunday, May 26th, 2019
Postet i: iScience, Mennesket |

Hvornår krammer man fra højre og venstre?

Krammer og hvornår man giver det.

Om man skal kramme fra højre eller venstre, det er det store spørgsmål i et nyt tysk studie. Foto: Rub, Marquard.

Har du overvejet, fra hvilken side du skal kramme i den aktuelle situation? Så er du ikke alene, og tre forskere har endda studere 2.500 krammere, for at finde ud af det.

De fleste krammere er højre krammere, fordi de fleste mennesker er højrehåndede, men der er detaljer i det billede. Blandt kærlige knus, der kommer fra hjertet, er der nemlig flere venstre krammere end blandt kram i almindelighed. Det viser et tysk studie af 2.500 krammere, som blev uddelt under forskellige forhold. Når krammet er påtvunget, eller når de krammende er bekymrede over et eller andet, er der også større sandsynlighed for, at det bliver en venstre krammer. Og mænds kram med mænd er også oftere venstre krammere end kram imellem alle mulige andre kombinationer af mænd og kvinder – og mannequin dukker.

 

2.500 krammere til højre og venstre

Det har tre tyske forskere fundet ud af ved at studere krammere systemstisk, og det blev til 2.500 kram. De første tusinde kram fandt de i ankomst- og afgangshallen i en lufthavn. Her så de på, hvor mange der krammede til højre og til venstre i de to haller.

Forskernes pointe her var, at omkring 40 procent af alle lider af flyskræk i en eller anden grad, så afgangshallen burde derfor være fyldt med negative følelser. Dertil kommer de negative følelser ved at sige farvel for en tid. I ankomsthallen skulle folk tilgengæld gerne være glade over at have overlevet flyveturen og over at blive taget god imod af deres krammepartner.

 

Neutrale krammere og mannequin dukker

Men et studie er jo ikke videnskab, hvis ikke der er en neutral test, og i den skal folk altså kramme uden at have følelser involveret. Forskerne løste problemet ved at se youtube videoer, hvor en skuespiller uddeler små 500 kram med bind for øjnene. Man kan finde alt på youtube. Som endnu et kontrolforsøg filmede forskerne, hvordan en mannequin dukke blev krammet 120 gange af folk, der havde hørt gode og dårlige historier lige før krammet.

Og det er ganske vist, at når der er følelser involveret i krammet, så er det oftere et venstre kram. Du kan læse mere om følelser og kram fra højre og venstre ved forskerne selv.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.