Monday, June 17th, 2019
Postet i: Mennesket |

Luftforurening øger kriminaliteten

Luftforurening øger kriminaliteten, men ikke direkte. Forureningen gør derimod folk bekymrede, og bekymringer er kendt for at få folk til at lave mere at det, man ikke må. Grafik: Pixabay.

Folk er mere parate til at snyde, røve og overfalde hinanden, når de oplever luftforurening.

Luftforurening øger kriminaliteten, det er konklusionen af et mangesidet studie, som baserer sig på en række metoder og forsøg. Men det er ikke nødvendigvis selve luftforureningen, der øger kriminaliteten. Selve bevidstheden om at leve i forurenet luft er nok.

 

Byers luftforurening øger kriminaliteten

Forskerne har sammenlignet niveauet af luftforurening i forskellige byer med mængden af kriminalitet, og det viste sig tydeligt, at der er en sammenhæng, så luftforurening øger kriminaliteten. Sammenligningen medregnede kriminalitet som røveri, overfald og mord samt fire andre typer.  Som luftforurening medregnede forskerne luftbårne partikler, carbon monoxide, nitrogen dioxide og svovl dioxide samt yderligere tre kategorier.

De mest luftforurenede byer var også dem, der havde mest kriminalitet. Selv når man tog højde for indkomst, arbejdsløshed, befolkningstæthed, gennemsnitsalder og en række andre faktorer, som man ved har betydning for kriminaliteten.

 

Bare fornemmelsen af luftforurening øger kriminaliteten

Interessant nok behøver folk ikke at opleve luftforurening for at blive mere kriminelle. Forskerne lod nemlig også en masse personer skrive om luftforurening, hvorefter de blev testet på forskellig vis. Det viste sig, at bare bevistheden om luftforurening fik dem til at snyde mere.

Forskerne konstaterer i øvrigt, at luftforurening ikke bare øger kriminaliteten, den gør også folk mere bekymrede. Og det er nok reelt bekymringen, der udløser den uheldige opførsel. Mange andre studier har nemlig fastslået, at der er en direkte sammenhæng imellem bekymring og uetisk opførsel.

Du kan læse mere om at luftforurening giver kriminalitet i og den videnskabelige artikel om luftforurening og kriminalitet er der fri adgang til.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.