Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Mennesket |

Mørk chokolade er sundt

Stoffer i mørk chokolade gøder bakterier i tarmen, som gavner dit helbred. Grafik: Ralf Kunze

Stoffer i mørk chokolade gøder bakterier i tarmen, som gavner dit helbred. Grafik: Ralf Kunze

Bestemte stoffer i mørk chokolade er et festmåltid for de bakterier, du ønsker dig i din tarm. Stofferne indgår i kakao, og tarmens bakterier omdanner dem til andre stoffer, som hæmmer hjertekarsygdomme. De er dermed såkaldte anti-inflammatoriske stoffer eller antioxidanter.

Gode tarmbakterier trives med chokolade
“Vi fandt, at der er to typer af bakterier i tarmen. De gode og de onde. De gode bakterier fester på chokolade, så når du spiser mørk chokolade, vokser de og producerer forbindelser, der er anti-inflammatoriske. De onde bakterier i tarmen er forbundet med inflammation og kan forårsage gas, oppustethed, diarré og forstoppelse,” forklarede Maria Moore fra Louisiana State University.

Granatæbler forbedrer mørk chokolade
I forsøgene spiste forskerne overraskende nok ikke selv den mørke chokolade, men gav den istedet til tarmbakterier i nogle rør. Her konstaterede forskerne, at chokolade er et festmåltid for de bakterier, som gavner os. Derfor fortrænger de gode bakterier de onde, og nogle af de gode bakterier omdanner endda to stoffer i chokoladen til stoffer, som hæmmer hjertekar-sygdomme. Tilsvarende stoffer findes også i hvidløg, men chokoladen har aromatiske fordele. Interessant nok fandt forskerne også ud af, at hvis man kombinerer chokoladen med fx granatæbler, så bliver det endnu sundere. Derfor opfordrer de producenterne af chokolade til at forene de to råvarer.

Probiotiske og patogene bakterier
Almindeligvis kalder forskere de gode bakterier for probiotiske og de onde for patogene, men Maria Moore og hendes kolleger fremlagde deres resultater i populær form i Texas på den 247. National Meeting & Exposition of the American Chemical Society i Dallas i Texas. Du kan læse mere om, at mørk chokolade med granatæbler er meget sundt.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.