Saturday, March 23rd, 2019
Postet i: Mennesket |

Neanderthal menneskerne havde ordenssans

Forskellene mellem Neanderthal menneskerne og os bliver mindre, i takt med at vi lære mere om dem. Foto: Neanderthal Museum (Mettmann, Germany)

Forskellene mellem Neanderthal menneskerne og os bliver mindre, i takt med at vi lære mere om dem. Foto: Neanderthal Museum (Mettmann, Germany)

Neanderthal menneskerne, vores nære uddøde slægtninge, organiserede deres bopladser nydeligt. Ét sted slagtede de deres vildt, et andet sted lavede de værktøj og et tredje sad de omkring bålet. Bålet lå bagerst i hulen, så det varmede mest mulig af hulen op. Værktøj lavede de derimod ved hulens udgang, så de kunne arbejde i dagslys og desuden ikke skulle gå i de skarpe stenrester fra arbejdet til daglig.

“Dette er endnu et bevis på, at de var mere sofistikerede, end mange giver dem kredit for at have været”, konstaterer professor Julien Riel-Salvatore. “Der er denne ide om, at neanderthalerne ikke organiserede deres brug af bopladsen, noget man altid har tillagt os mennesker. Men vi fandt, at neanderthalerne ikke bare smed deres ting alle vegne og at de faktisk var organiserede og formålsfulde, når det kom til deres boplads.”

Gamle bopladser i Italien
Studiet baserer sig på fundet og udgravningen af bopladser fra neanderthalere ved Riparo Bombrini i det nordlige Italien. Her lå bopladserne beskyttet af klipper, og senere har moderne mennesker boet i området. Der har været mennesker der i tusinder af år, men senere er klipperne væltet ned over stedet. Forskerne vil nu fortsætte deres studier i området og se, om de senere mennesker organiserede sig på samme måde som neanderthalerne.

Julien Riel-Salvatore er antropolog på University of Colorado i Denver og er leder på projektet. Han arbejder sammen med sine studerende Fabio Negrino fra Istituto di Storia della Cultura Materiale i Genua i Italien og Brigitte Holt fra University of Massachusetts. Du kan læse mere om, at Neanderthal mennesket var velorganiseret.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.