Friday, March 29th, 2024
Postet i: Mennesket |

Tunneller lære bakterier at beskytte sig mod antibiotika

Resistens imod antibiotika er en evne bakterier lærer af hinanden. De sender gener ud igennem dette kompleks i cellemembranerne, og dermed er de egenskaber til rådighed for andre bakterier. Grafik: Gabriel Waksman

Resistens imod antibiotika er en evne bakterier lærer af hinanden. De sender gener ud igennem dette kompleks i cellemembranerne, og dermed er de egenskaber til rådighed for andre bakterier. Grafik: Gabriel Waksman

Bakterier lærer hinanden at beskytte sig imod penicillin og andre antibiotika, for de udveksler gener med hinanden. Det sker via et kompliceret tunnelsystem i overfladen af bakterierne, og forskerne har nu fået styr på, hvordan det er opbygget.

Antibiotika-resistens spredes via tunneller
Et stort kompleks af molekyler sidder i overfladen af bakterierne, og tilsammen danner komplekset en tunnel, som bakterien kan bruge til at slippe af med en del af sit husholdningsaffald. Arvemateriale fra cellen er blandt det affald, som kommer ud den vej, og derfor kan en bakterie dele sine egenskaber med andre bakterier, for de kan optage arvematerialet. Uheldigvis omfatter den udveksling af affald også opskriften på, hvordan man forsvarer sig imod penicillin og andre former for antibiotika. Derfor behøver hverenkel art og stamme af bakterier ikke selv at udvikle resistens imod antibiotika. De kan lære det af andre. Derfor er uskadelige bakterier med resistens også farlige.

Sejer imod antibiotika-resistens
“Dette kompleks er enormt og strukturen er enestående. At forstå strukturen af dette segretionssystem vil hjælpe forskere med at afdække den mekanisme, som flytter stoffer igennem den indre og ydre membran i bakterierne. Nu har vi brug for at forstå, hvordan bakterier bruger denne struktur for at få et overblik over, hvordan resistens imod antibiotika bliver flyttet omkring,” forklarer professor Gabriel Waksman fra University of London. Det nye resultat besejre dermed ikke de bakterier, som er resistente imod antibiotika, men det er dog et vundet slag i den krig.

Elektronmikroskop viste tunnellerne
Ved at kigge på bakterierne gennem et elektronmikroskopi kunne forskerne rekonstruere dette komplicerede system omkring tunnellerne, de fandt i bakterien E. coli. De viste sig at bestå af to forskellige komplekser af molekyler. Det ene sidder i den ydre cellemembran og det andet i den indre membran, og de er forbundet af en stilk-lignende struktur. Tilsammen danner hele systemet porer igennem bakteriens overflade, og det er igennem dem, bakterien deler sine uheldige egenskaber med kollegaerne.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Nature. Du kan læse mere om at bakterier spreder deres dårlige egenskaber som fx resistens imod antibiotika via tunneller i deres overflade.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.