Friday, November 24th, 2017
Postet i: Mennesket |

Cortisol – Børsmæglere handler dårligt under stress

Stress-hormonet cortisol påvirker børsmæglere, og derfor kan det forstærke en krise på børsen. Foto: Rafael Matsunaga

Stress-hormonet cortisol påvirker børsmæglere, og derfor kan det forstærke en krise på børsen. Foto: Rafael Matsunaga

Når aktierne svinger voldsomt, bliver børsmæglerne stressede, og det får dem til at handle dårligere. Dermed bliver udsvingene i aktiernes pris endnu større. Synderen er stress-hormonet cortisol.

Når priserne på børsen svinger aller mest, har markedet brug for, at nogle mæglere holder hovedet koldt og tager en risiko ved at investere i de udsatte papirer. Det er der penge i, men stress-hormonet cortisol forhindrer dem i det. Under selv mindre kriser på børserne, stiger mængden af stoffet nemlig i mæglerne, og efter nogle dage ændrer de adfærd. De bliver mindre villige til at tage en risiko, og derfor holder de sig til sikre papirer. Dermed kommer der ikke penge til de nødlidende papirer.

Børsmæglere med cortisol er forsigtige
“Enhver mægler ved, at markederne giver deres krop en tur på rutsjebanen. Hvad vi ikke har vidst før denne undersøgelse er, at disse fysiologiske ændringer faktisk ændrer vores evne til at tage en risiko,” siger John Coates fra Cambridge Judge Business School. Han er hovedforfatter på artiklen med det nye resultat og han er iøvrigt også tidligere børsmægler fra Wall Street i USA.

Undersøgte cortisol i Londons børsmæglere
Forskernes resultater bygger på to dele. Dels lavede de et studie baseret på børsmæglere i City of London, som er det britiske finansielle centrum. Her steg mængden af cortisol i børsmæglerne med omkring 68 % over en to ugers periode med et ustabilt marked. I den anden del af studiet gave forskerne kunstigt cortisol til en række personer, som derefter deltog i et spil, hvor de kunne vinde rigtige penge ved at tage en risiko. Det viste sig at de blev mere forsigtige efter nogle dage.

Den finansielle krise blev påvirket af cortisol
I følge forskerne steg cortisol niveauet meget sikkert med mere end 68 % i verdens børsmæglere under den finansielle krise fra 2007 til 2009. Derfor har stress-hormonet betydet langet mere under den krise, end under den mere dagligdags to-ugers krise i London, som forskerne brugte i deres studie.

“Det er skræmmende at indse, at ingen i den finansielle verden ved, at disse skjulte skift i appetitten på risiko finder sted. Mæglere og centralbanker kan ikke håbe på at styre risici, hvis de ikke forstår, at de ledende kræfter i risikovillighed gemmer sig dybt i vores krop,” tilføjer John Coates. I dag regner børsmæglere og centralbanker med, at en persons villighed til at tage en risiko er ret konstant over tid.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige magasin Proceedings of the National Academy of Sciences. Du kan læse mere om at stress-hormonet cortisol får børsmæglere til at tage en forkert risiko.

[do action=”helpus”/]