Monday, June 25th, 2018
Postet i: Mennesket, Sensation |

3D biograf uden briller

I fremtiden kan man date i biografen uden usexede 3D briller.

I fremtiden kan man date i biografen uden usexede 3D briller.

En date i biografen er ikke det samme, når man skal have de grimme 3D briller på, og en gruppe forskere har da også udviklet et lærred, som kan vise jer 3D-film, uden at I skal flette briller under forestillingen.

3D-brillernes opgave er at sikre, at hvert af jeres øjne ser lidt forskellige billeder. Fornemmelsen af dybde opstår nemlig, når hvert øje ser den samme genstand fra lidt forskellig vinkel. Jo mere forskellig vinklen er, jo tættere regner hjernen med, at den er på næsen.

Et TV kan vise brillefri 3D-film, når det har en række parallelle slids på skærmen, så hvert øje kommer til at se lidt forskellige pixels. Det kaldes en parallax barriere. Men man skal sidde i en bestemt afstand fra TV’et, og derfor duer metoden ikke i en biograf, hvor der sidder folk i mange forskellige afstande fra lærredet.

Den nye metode, Cinema 3D, løser problemet ved at lave et billede med sin særlige parallax barriere til hver enkelt stol i salen. Derefter er det blot et spørgsmål om spejle og linser at sikre, at både du og din date ser hver jeres sæt af billeder, som er tilpasset hver af jeres stoles afstand til lærredet.

Indtil nu har forskerne fået deres lærred til at virke fint i et auditorium, hvor det fungerede med en fornem opløsning. Af ulemper ved metoden bør man dog nævne, at skærmen pt er på størrelse med et stykke papir. Desuden er 3D-brillerne afløst af omkring 50 linser og spejle, men forskerne er forhåbningsfulde med hensyn til at få lærredet i produktion – om nogle år.

Det brilleløse 3D-lærred blev præsenteret på årets SIGGRAPH computer-graphics konference i Anaheim i Californien.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.