Wednesday, September 20th, 2017

Chokolade mod åreforkalkning

Vælg stykkerne med mørk chokolade, hvis du har tendens til blodpropper. Foto: Morguefile

Vælg stykkerne med mørk chokolade, hvis du har tendens til blodpropper. Foto: Morguefile

Så er der atter gode nyheder for alle med tendens til blodpropper. Mørk chokolade, olivenolie og italienske æbler reducerer dine chancer for at få en prop. Det er desværre ikke en reel diæt, vi taler om her, for det handler kun om 40 gram chokolade om dagen, men det er en glad begyndelse.

Jomfruolie og chokolade
Det er i Pisa undersøgelsen er lavet, og her gav forskerne chokolade til en gruppe patienter, som virkelig var i risikogruppen for en blodprop. De røg, havde åreforkalkning og havde oven i købet en familiehistorie med blodpropper. I otte uger fik de chokolade med forskelligt indhold af ekstra jomfru olivenolie og æbler. Sorten hedder Panaia og er et kønt, lille rødt æble.

Kendt behandling i behagelig form
“En sund kost er kendt for at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom,” forklarer doktor Rossella Di Stefano, som er kardiolog ved universitetet i Pisa i Italien. “Frugter og grøntsager udøver deres beskyttende virkninger gennem plante polyphenoler, som findes i kakao, olivenolie og æbler.” Doktoren præciserer, at æblerne virker igennem deres indhold af polyphenoler og antioxidanter, medens ekstra jomfru olivenolie hjælper med at bevare EPC’erne, som er celler, der reparerer blodårerne.

Reelt overraskende er resultatet derfor ikke, da alle stoffernes effekt er kendt, men kombinationen af dem i chokolade er bestemt mere interessant, end når de kommer som piller eller pulveriseret kosttilskud. Du kan læse mere om grundreglerne for sund chokolade, og hele studiet fremlægger forskerne på the ESC Congress den 29. august.