Monday, June 17th, 2019
Postet i: Historie, Sensation |

Julemanden har levet

Julemanden ser ud til at have gået lyslevende omkring i Myra i Tyrkiet for 1.700 år siden i form af sankt Nicolaus. Foto: Pixabay.

Julemanden ser ud til at have gået lyslevende omkring i Myra i Tyrkiet for 1.700 år siden i form af sankt Nicolaus. Foto: Pixabay.

For 1.700 år siden gik julemanden lyslevende omkring i Myra i det nuværende Tyrkiet, konstaterer ny forskning. Til gengæld er det mere end tvivlsomt, at den samme julemand er ved godt helbred i dag og kigger forbi juleaften, for det er ud fra hans knogler, at videnskaben har bekræftet hans eksistens.

 

Udersøgte relikviet efter julemanden

Det er nemlig ud fra studiet af gamle relikvier, at Lanisha Butterfield fra New Oxford University i England, har konkluderet, at der er noget om snakken. Hun har undersøgt de hellige knogler efter sankt Nikolaus, julemandens oprindelige form, og hans relikvie er meget specielt på grund af dets historie. Derfor tror forskerne på det.

Legenden om sankt Nikolaus fortæller, at han var en rig og godgørende mand fra Myra i Tyrkiet, men at han var kristen og derfor blev henrettet af en af de sidste hedenske romerske kejsere, Diocletian. Modsat de fleste relikviers hellige knogler ser det ud til, at sankt Nicolaus’ faktisk har en alder, der passer til historien. Sprit nye kulstof-14 analyser viser nemlig, at de er ca 1.700 år gamle, og Diocletian regerede fra år 284 til 305.

 

Forskerne tror på sankt Nicolaus relikviet

Den analyserede knogle fra julemanden/sankt Nicolaus. Foto: Relikvie fra SanktT. Higham & G. Kazan

Den analyserede knogle fra julemanden/sankt Nicolaus. Foto: Relikvie fra SanktT. Higham & G. Kazan

Et andet problem er så, om det faktisk er sankt Nicolaus knogler, som udgør relikviet. Der er nemlig mange eksempler på, at hellige ting og sager ikke er, hvad de giver sig ud for at være. I gennem tiden har der nemlig været en livlig handler med døde mennesker, som købmænd har hævdet var den ene eller den anden helgen. Johannes døberens hoved har man fx kunnet besøge i både München, Paris og Rom, men i følge Vatikanet ligger det faktisk i Umayyad moskeen i Damaskus, hvor paven har tilset det. Men i tilfælde sankt Nicolaus er det ret godt dokumenteret, hvordan knoglerne har bevæget sig omkring.

Efter sin død blev sankt Nicolaus nemlig stedt til hvile i Myra, og her blev han tilbedt som en helgen. Derfor er det rimeligt at antage, at ingen har rørt hans knogler før to italienske købmænd snuppede dem og tog dem med til Bari i Italien i 1087. Her ligger en del af dem i dag, medens resten er fortsatte til Venedig, som stadig har de fleste af dem. De to sæt af knogler ser ud til at danne et komplet skellet, så der skulle være styr på det hele.

Så julemanden ser faktisk ud til at have gået omkring i Myra i Tyrkiet i form af den legendariske sankt Nicolaus for 1.700 år siden. Du kan læse mere om dokumentationen for at julemanden eksisterede i form af sankt Nicolaus for 1.700 år siden.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.