Monday, June 25th, 2018
Postet i: Teknik |

Racerbiler flår trommehinderne

  • dec 6th, 2013
  • sciencef
  • Teknik
Brølet fra racerbiler kan bliver til en ringetone i rigtig lang tid. Grafik: Kirsty Pargeter

Brølet fra racerbiler kan bliver til en ringetone i rigtig lang tid. Grafik: Kirsty Pargeter

Racerbiler larmer mest, når de speeder helt op efter en tæt kurve, og da får ørerne omkring 8585%  af den støj, som sundhedsforskrifterne regner for max. Når bilerne kører ind i de tætte kurver er støjniveauet derimod kun omkring en syttende del, for der sætter de farten ned. Alligevel er høreværn nok til at gøre oplevelsen af et formel 1-løb risikofrit for trommehinderne. Lyden i den aktuelle undersøgelse blev målt under det seneste Canada’s Formula 1 Grand Prix, og forskeren bag undersøgelsen målte lyden tre steder på banen. Resultatet er, at bilerne larmer mest, når de speeder op efter at være kørt igennem en tæt kurve og skal til at køre et langt lige stykke. De larmer mindst, når de bremser op på vej ind i en tæt kurve.

Nysgerrig forsker fik chancen

Dette forskningsresultat eksisterer kun, fordi forskeren Craig Dolder skulle deltage i en konference om lyd i Acoustical Society of America, og i år ligger den i Montreal, Quebec. I år ligger Canada’s Formula 1 Grand Prix i den samme by og på samme tid, og det gav chancen, konstaterer den lyd- og racer-interesserede Craig Dolder : “Jeg har altid ønsket at se et af disse racerløb, så jeg lavede arrangementet og så tænkte jeg: Det her kommer til at bliver rigtig støjende. Hvad har jeg brug for som beskyttelse af mig selv?” Han fandt mange råd fra almindelige ørepropper til særlige lyd-slukkende høreværn og helt til bare at acceptere, at støjen er en del af oplevelsen. Efter sine mållinger anbefaler han selv, at man bruger høreværn, for man kan fint høre lyden alligevel og iøvrigt er den så kraftig, at den kan mærkes tydeligt. Craig Dolder er uddannet på University of Texas i byen Austin og han fremlægger sine resultateer på 166th meeting of the Acoustical Society of America. Du kan læse mere om at høre og føle lyden fra en formel 1-bil.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.