Monday, June 25th, 2018
Postet i: Teknik |

Fire trusler fra Facebook

  • dec 13th, 2013
  • sciencef
  • Teknik
Dine venners posts på Facebook kan skade det billede, du forsøger at opbygge der. Grafik: ScienceFix

Dine venners posts på Facebook kan skade det billede, du forsøger at opbygge der. Grafik: ScienceFix

Hvad dine Facebook venner poster, betyder noget for dig og dit omdømme. Her er de fire store trusler, du møder, og som mere end ni ud af ti af os møder mindst hvert sjette måned:

Dine løgne og numre bliver afsløret. De såkaldte Normbrud udgør 45 % af truslerne. Her bryder du selv en norm og bliver afsløret på Facebook. Fx når du pjækker fra et møde med en undskyldning om din syge moster, så du i stedet kan gå til en koncert. Truslen opstår, når en veninde tager et billede af dig til koncerten og poster den på sin Facebook profil – uden at vide at du pjækker.
Skader på dit renomme. Skade på din præsentation af dig selv på Facebook udgør 29 %. Her lægger dine Facebook venner ting op, som ikke passer med det billede, du prøver at opbygge omkring dig selv. En testperson fra studiet nævner som eksempel, at hendes kæreste skrev på Facebook om kondomer.
Andres renomme skalder dit. Det hedder forbindelseseffekter, og de udgør 21 %. Her er folk bekymret over, hvad det gør ved deres eget omdømme, når de er forbundet med andre, som skaber sig et helt andet omdømme på Facebook.
For meget opmærksomhed. De såkaldte aggregerede effekter udgør 5 % af truslerne folk føler på Facebook. Her handler det om, at andre liker og kommenterer dele af ens profil så meget, at den spreder sig meget og fx dukker op som newsfeed. Det kan give bekymringer om, hvad man lægger på sin profil, når det spredes så meget.

Nogle er trygge ved Facebook
Ikke alle følger i øvrigt truslerne lige stærkt, konstaterer forskerne bag studiet. De mest bekymrede er dem, der
– går mest op i deres identitet,
– ved mest om internettets betydning og/eller
– deler deres Facebook profil med kolleger og kunder.
De mest ubekymrede er dem, der bruger Facebook mest. Bag studiet står professor Jeremy Birnholtz og han antager, at deres tryghed skyldes, at de ved, hvordan de skal fjerne andres billeder og indlæg fra deres profil, og derfor tror de, at de har styr på deres selvbillede.

Jeremy Birnholtz arbejder ved Northwestern University i Chicago og resultaterne bliver fremlagt ved konferencen ACM Conference on Computer Supported Cooperative Work and Social Computing i Baltimore.

Du kan selv læse mere om truslerne fra Facebook.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.