Friday, November 24th, 2017
Postet i: Universet |

Luke Skywalkers planet er gået hjemmefra

Planeter kan ikke dannes tæt på to sole, der roterer omkring hinanden. mEN DE KAN GODT SNIGEN SIG HEN TIL DEM EFTER DER ER DANNET. gRAFIK: David A. Aguilar (CfA)

Planeter kan ikke dannes tæt på to sole, der cirkler omkring hinanden. Men en planet kan godt snige sig hen til dem efter, den er dannet. Grafik: David A. Aguilar (CfA)

Når en planet cirkler tæt omkring to sole, så er den dannet et andet sted. Det betyder, at stjernekrigshelten Luke Skywalkers hjemplanet Tatooine, som netop har to sole, er vandret til sin bane efter den er dannet. De to stjerners tyngdekræft forhindrer nemlig effektivt, at planeter kan dannes tæt på dem.

Planeters vandring bekræftet med computere
“Vores simuleringer med computere viser, at den skive af stof, som findes ved dannelsen af et solsystem, er et fjendtligt miljø for selv store objekter med en stærk tyngdekraft. Da vi medregnede data for kollisioner mellem planeter og data for deres fysiske vækst, fandt vi, at planeten Kepler 34 (AB) B skulle have kæmpet for at vokse der, hvor vi finder det nu,” forklarer Doktor Zoe Leinhardt fra Bristol’s School of Physics som er en del af University of Bristol.

Planeten Kepler 34 (AB) B cirkler omkring sine to sole over fem tusinde lysår fra Jorden, så den har ligheder med Luke Skywalkers hjemplanet. Det er dog ikke den samme. Kepler 34 (AB) B er en gasplanet, som ikke kan understøttet hverken sandfolket eller de andre ubehagelige væsner, som høre til på Tatooine.

Zoe Leinhardt og kollegerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Astrophysical Journal Letters. Du kan læse mere om, hvordan planeter i solsystemer med to stjerner bliver dannet.

[do action=”helpus”/]