Sunday, May 26th, 2019
Postet i: Fysik, Universet |

Tre planeter med vand

Trappistsystemet består af en dværgstjerne med syv jordlignende planeter. Måske er der vand på e, f og g. Grafik: NASA/R. Hurt/T. Pyle

Trappistsystemet består af en dværgstjerne med syv jordlignende planeter. Måske er der vand på e, f og g. Grafik: NASA/R. Hurt/T. Pyle

Stjernen Trappist-1 har syv jordlignende planeter omkring sig, og tre af dem ser ud til at have både vand og andre betingelser for liv.

For et halvt år siden offentliggjorde astronomerne, at de havde fundet en dværgstjerne, som har syv jordlignende planeter omkring sig. Altså klippeblokke i 10.000 kilometer størrelsen. Oven i købet ser tre af dem ud til at ligge i en afstand fra stjernen, som tillader liv, som vi kender det. Det vil sige i en afstand, hvor stjernen giver varme nok til, at vand kan flyde på planeternes overflade. Altså ikke så varmt at det hele koger, og ikke så koldt at det fryser til.

Måske tre planeter med vand
Nu har forskerne så undersøgt, om vi med rimelighed kan forvente, at de tre planeter faktisk har vand. For den rette temperatur er jo ikke nok. Der skal være nogle vandmolekyler. Og det ser faktisk ud til, at der kan være vand på tre af de fire yderste planeter, der jo heldigvis også er dem, som ligge i den beboelige zone. De hedder e, f og g.

De har ikke fundet vandet
Men drik nu Trappistøl til det vand, for astronomerne har slet ikke målt på mængden af vand på de syv planeter. Det må vente til det endnu større teleskop James Webb Space Telescope kommer på plads. De har målt på mængden af ultraviolet lys fra Trappiststjernen.

Stjerner nedbryder vand
Reelt har astronomerne blot undersøgt, om det er sandsynligt, at planeterne har vand. En klode som Jorden mister nemlig løbende vand fra sin ydre atmosfære, fordi Solen lyser på den, og det gælder også for de syv trappist planeter. En stjernes ultraviolette lys slår nemlig vandmolekyler i planeternes øvre atmosfære i stykker, så de bliver til ilt og brint. Derefter kan den mere energirige del af det ultraviolette lys baske brinten ud af atmosfæren, så den går tabt i rummet. Den proces hedder photodissociation.

Astronomerne har derfor kigget på Trappist-1 med Hubble Space Telescopet og målt på stjernens ultraviolette lys. Det viste, at det ultraviolette lys fra Trappist-1 er så kraftigt på dens inderste fire planeter, at vi ikke kan forvente, at de har mere vand tilbage. Trappist-1 har simpelthen lyst for voldsomt på dem igennem deres otte milliarder år lange liv. Men de tre yderste planeter har mistet mindre vand, end Jorden har, så der er en rimelig chance for at brygge nogle levende celler sammen der.

Du kan læse mere om udsigterne til vand omkring Trappist-1.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.