Saturday, December 5th, 2020
Postet i: Mennesket |

Hunde stammer fra europa

Fortidens ulve er blevet en meget varieret gruppe af hunde. Foto: Edouard Cadieu

Fortidens ulve er blevet en meget varieret gruppe af hunde. Foto: Edouard Cadieu

Fido er efterkommer efter en gruppe ulve, som levede i Europa for over 18.000 år siden, men som i dag er forsvundet. Det var jægere, som tæmmede ulvene, hvilket adskiller hunden fra vore andre husdyr, der alle er tæmmet af fastboende mennesker.

Det er en gruppe forskere fra University of California i Los Angeles, som er kommet til resultatet, og de forklarer udviklingen af hunden således: Hvis det var jæger-samlere, der tæmmede ulvene, kan man forestille sig, at ulvene først havde fordel af at følge menneskerne, for at spise af de kadavere menneskerne efterlod sig. Det er en naturlig ting for alle store rovdyr at spise kadavere. Over tid bevægede sig længere ind i menneskernes område, og er kommet til at indgå i en gensidig udvikling og tilpasning.

Årlige vandringer lavede ulve til hunde
Forskerne mener, at de ulve, som valgte at følge de vandrende stammer af mennesker, udviklede sig til en anden type end de øvrige ulve i Europa. I dag er der til sammenligning ulve i Nordamerika, der følger flokke af rensdyr og derfor ikke parer sig med stationære ulve. Derfor udvikler de to grupper sig adskilt, og det kan altså også være sket for over 18.000 år siden i Europa.

DNA viser forfædrene
Det er DNA-studier af hunde og nulevende ulve fra Europa, Mellemøsten og Asien, der viser, at hundene ikke nedstammer fra nogen af disse ulve. Til gengæld har hundenes DNA mange ligheder med DNA fra en stamme af ulve, som levede i Europa for årtusinder siden, og som ikke findes nogen steder i verden i dag. Derfor kan man sige at hundenes forfædre er uddøde, men man kan sige, at disse fortidige ulve lever i et antal, der overgår enhver anden gruppe ulve – men nu som overvejende fredelige hunde.

De samme forsker har tidligere antaget, at det var mellemøstlige ulve, der blev tæmmet til hunde, og andre forskere har foreslået Afrika, som ophavssted for hundene. Du kan læse mere om at hunden stammer fra Europa.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.