Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: iScience, Mennesket |

Mobilsnakkende gravide får veltalende børn

Mødre, der snakker meget i mobiltelefon under graviditeten, får børn, der taler godt. Foto: Pixabay
Mødre, der snakker meget i mobiltelefon under graviditeten, får børn, der taler godt. Foto: Pixabay

Mobiltelefonen kan faktisk være godt får børns sproglige udvikling. Forudsætningen er, at mor taler i telefonen, og at hun gør det under graviditeten.

Ja du læste fuldstændig rigtigt. Hvis du taler meget i telefon under din graviditet, så kommer dit barn nok til at tale bedre. Det gælder både barnets sætningsopbygning, grammatik og evnen til at tale, når det fylder tre år.

Grundigt studie af gravides snak i mobiltelefon

Undersøgelsen bygger på flere års studier af 45.389 norske par af mor og barn, og tallene er meget tydelige. Forskerne konstaterer endda, at jo mere mor snakker i mobilen under graviditeten, jo bedre taler barnet.

Ingen fosterskader fra mobiltelefonen

Forskerne var faktisk ved at undersøge, om det ufødte fosters hjerne tog skade af mobiltelefoni, hvilket en del mennesker er meget bekymret for. Men det viste sig slet ikke at være tilfældet, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen Eleni Papadopoulou fra Det Norske Institut for Folkesundhed:

“Bekymringen for fosterskader forårsaget af elektromagnetiske felter i radiofrekvenser, som dem der udsendes af mobiltelefoner, er primært drevet af rapporter fra studier med forsøgsdyr, og de giver meget forskellige og modsigende resultaterne. Vores resultater understøtter ikke hypotesen om bivirkninger på barnets sprog, kommunikation og motoriske færdigheder forårsaget af brugen af mobiltelefon under graviditeten.”

Ja her er der faktisk endnu et point til de mobilsankkende vordende mødre: børnenes motoriske færdigheder ser også ud til at være bedre, når mor har talt meget i telefon.

Det er ikke mobilsnakken, der gavner børnene

Forskerne er dog helt klare på, at det ikke er morens snak i telefonen, der gavner barnets evner til at tale. Det er andre faktorer, som spiller ind, konstaterer de. Måske kan man tænke sig, at meget mobilsnakkende mødre bare snakker meget generel, og at de derfor også snakker meget med deres nyfødte barn?

Du kan læse at gravides mobilsnak skader ikke barnet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.