Monday, September 23rd, 2019

Danmarks højeste sted topper Yding Skovhøj

Danmarks højeste sted er ikke Ejer Bavnehøj, men derimod Møllehøj.

Danmarks højeste sted er hverken Ejer Bavnehøj eller Yding Skovhøj, men derimod den fladtoppede Møllehøj. Foto: Viggo Rasmussen.

Hvor Danmarks højeste sted ligger, er i virkeligheden et spørgsmål om, hvad Danmarks højeste sted er. I 1941 fandt man ud af, at Yding Skovhøj er højere end Ejer Baunehøj, som ellers havde stået som Danmarks største bakke siden århundredet før. Men det var gravhøjen på toppen af Yding Skovhøj, som gjorde udslaget. Derfor definerede professor N.E. Nørlund Danmarks højeste punkt som det højeste naturlige punkt. Altså ikke noget med gravhøje og andre jordbunker, og så vandt Ejer Baunehøj titlen tilbage med seks centimeter.

Men i februar 2005 flyttede titlen som Danmarks højeste bakke atter. En ny undersøgelse viste nemlig, at de øverste 60 centimeter af Ejer Baunehøjs top ikke er naturlige. Toppen af Yding Skovhøj viste sig desuden at være rester af en gravhøj, så den bliv også barberet ned. Så nu overgår titlen som Danmarks højeste punkt til Møllehøj, som er ni centimeter højere.

Danmarks højeste sted er ni cm højere end Yding Skovhøj.

Danmarks højeste sted er ni cm højere end Yding Skovhøj og 51 centimeter mere end Ejer Bavnehøj, som begge må se sig slået af Møllehøj. Tårnet i baggrunden står på Ejer Bavnehøj, så konkurrenterne om titlen som Danmarks højest punkt ligger tæt. Foto: Kristian Dalsgaard.

 

Yding Skovhøj er overgået af Møllehøj:

1. Møllehøj på 170.86 meter
2. Yding Skov på 170.77 meter
3. Ejer Baunehøj på 170.35 meter
4. Lindbjerg 170.08 på meter
5. Margretelyst SØ på 169.78 meter
6. Vistofte på 169.44 meter
Margrethe SØ er en bakketop lige nord for Ejer Baunehøj

 

Danmarks højeste sted er skabt af istiden

Alle de konkurrerende bakker til titlen som Danmarks højeste en del af det Midtjyske Søhøjland, som er et af de mest imponerende landskaber i Danmark. Det strækker sig over et mere end 1000 kvadratkilometer stort område syd for Silkeborg. Her veksler høje bakketoppe og dybe dale med åer og søer.

Bakkernes kærne består af materialer fra Tertiær perioden før istiderne. Det blev presset op i et højland under den sidste istid, da isen banede sig vej frem til hovedopholdslinien vest for området. Et andet isfremstød, Den Ungbaltiske Is, har også formet på bakkerne. Derfor består deres kærne i dag af en blanding af de gamle tertiære lag og af sedimenter fra isens smeltevand. Før isen endelig forsvandt fra området lagde den et hullet tæppe af moræne henover det hele. Mod øst er området afsluttet af den yngre østjyske israndslinie.

 

Formen på Yding Skovhøj og omegn er ældre end isen

Før isen formede området, havde bevægelser nede i Jordens skorpe allerede hævet området et nogle millioner år tidligere i Tertiær perioden. Mange af dalene i området er tilsyneladende også opstået allerede på den tid. Efter isen er en del søer desuden opstået i dødishuller og i de sidste kolde perioder af istiden har vand gravet erosionskløfter i siderne af bakkerne. Det er erosionen, der har delt højlandet op i bakker, som hver især kan gøre krav på titlen som Danmarks højeste sted.

Du kan læse mere om toppe i Store Norske Leksikon, som vel må have forstand på toppe. Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.