Monday, December 4th, 2023
Postet i: iScience, Mennesket |

Hvornår krammer man fra højre og venstre?

Krammer og hvornår man giver det.

Hvornår krammer man fra højre eller venstre? Det er det store spørgsmål i et nyt tysk studie. Foto: Rub, Marquard.

Hvornår krammer man, og fra hvilken side krammer man i den aktuelle situation? Det har du sikkert også undret dig over, og du er ikke den eneste, for tre forskere har studere 2.500 krammere for at finde ud af det.

 

2.500 krammere til højre og venstre

De tre tyske forskere fundet ud af det ved at studere krammere systemstisk, og det blev til 2.500 kram. De første tusinde kram fandt de i ankomst- og afgangshallen i en lufthavn. Her så de på, hvor mange der krammede til højre og til venstre i de to haller.

Forskernes pointe her var, at omkring 40 procent af alle lider af flyskræk i en eller anden grad, så afgangshallen burde derfor være fyldt med negative følelser. Dertil kommer de negative følelser ved at sige farvel for en tid. I ankomsthallen skulle folk til gengæld gerne være glade over at have overlevet flyveturen og over at blive taget god imod af deres krammepartner.

 

Neutrale krammere og mannequin dukker

Men et studie er jo ikke videnskab, hvis ikke der er en neutral test, og i den skal folk altså kramme uden at have følelser involveret. Forskerne løste problemet ved at se youtube videoer, hvor en skuespiller uddeler små 500 kram med bind for øjnene. Man kan finde alt på youtube. Som endnu et kontrolforsøg filmede forskerne, hvordan en mannequin dukke blev krammet 120 gange af folk, der havde hørt gode og dårlige historier lige før krammet.

Og det er ganske vist, at når der er følelser involveret i krammet, så er det oftere et venstre kram. Du kan læse mere om følelser og kram fra højre og venstre ved forskerne selv.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.