Saturday, December 10th, 2022
Postet i: iScience, Mennesket |

Et kram, hvordan giver man et kram?

kram følelser

Et kram giver du fra venstre eller højre afhængig af, om du er i følelsernes vold. Foto: Pixabay.

Kram er dagens måde at hilse på, men hvordan giver man et kram? Hvilken side krammet skal komme fra afhænger nemlig af den aktuelle situation og dine følelser. Heldigvis er du ikke den eneste, der har undret sig over, hvordan man krammer, og en gruppe videnskabsfolk har kigget virkelig dybt i emnet.

 

Kram er bestemt af situationen

Videnskabsfolkene kommer fra Ruhr Universitet i Tyskland, og de har været meget systematiske. I alt har de analyseret over to tusind kram i forskellige situationer, hvor de mente at have styr på folks følelser. Det var følelserne: glæde, sorg og frygt. Som standard for krammene registrerede de, om folk gav et kram fra højre eller fra venstre.

De tre følelser fandt forskerne i en lufthavns ankomst- og afgangshal. Fakta er nemlig, at knap halvdelen af alle mennesker lider af flyskræk i en eller anden grad. Hvis frygt har betydning for, om man giver et kram fra højre eller venstre, så er afgangshallen stedet af finde frygtsomme kram. Sorgen over at sige farvel til venner og familie må også vise sig i afgangshallen, så den hal er generelt stedet for negative følelser.

Omvendt er ankomsthallen fyldt med positivt krammende mennesker, for her kan folk kramme deres venner og familie efter hjemkomsten, og de kan gøre det i visheden om, at de er landet sikkert.

 

At kramme en mannequin og en YouTuber

Alle videnskabelige forsøg involverer en form for blindtest. I dette forsøg er det kram, som ikke involverer følelser. Forskerne valgte at filme 120 mennesker, som krammede en mannequin-dukke. De kram supplerede forskerne med et besøg på YouTube. På youtube kan du finde alt, og forskerne fandt en YouTuber, som uddelte krammere til tilfældige mennesker, medens han havde bind for øjnene.

Og hvordan giver man så et kram, spørger du sikkert nu. Svaret er, at hvis du er fyldt med følelser, så giver du nok et venstrekram, men når du ikke er styret af følelser, så giver du oftere krammet fra højre. Det var i hvert fald der, mannequinen og YouTuberen fik deres krammere fra.

Du kan læse mere om hvor et godt kram kommer fra.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.