Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik, Universet |

Tre planeter med vand er jordlignende og kan have liv

Trappistsystemet består af en dværgstjerne med syv jordlignende planeter. Måske er der vand på e, f og g. Grafik: NASA/R. Hurt/T. Pyle
Der kan være planeter med vand i Trappistsystemet. Det består af en dværgstjerne med syv jordlignende planeter, og der kan være vand på planeterne e, f og g. Grafik: NASA/R. Hurt/T. Pyle

Syv jordlignende planeter kredser omkring stjernen Trappist-1, og tre af dem kan være planeter med liv. Der ser nemlig ud til at være både vand på planeterne og andre betingelser for liv.

Astronomerne har offentliggjort, at de har fundet en dværgstjerne, som har syv jordlignende planeter omkring sig. Altså klippeplaneter i 10.000 kilometer størrelsen. Oven i købet ser tre af de jordlignende planeter ud til at ligge i stjernens beboelige zone. Her kan liv fungere og evolutionen kan udvikle det. I den afstand giver stjernen nemlig varme nok til, at vand kan flyde på planeternes overflade.

Tre planeter med vand kan have liv

Om der er liv på planeterne, ved forskerne ikke, men de er rimelig overbeviste om, at der er vand på tre af dem. Vand er den første forudsætning for liv på planeter. Vand viser desuden, at den rette temperatur for liv er en realitet, for ellers var vandet frosset til is eller kogt til damp.

Oven i købet ligger de tre planeter i den beboelige zone. Goldilock-zone, som den beboelige zone også kaldes. Det er den afstand fra en stjerne, hvor der ikke er for varmt og ikke for koldt, men lige tilpas. Navnet refererer til eventyret om Guldlok, som brød ind ved de tre bjørne. Hun brugte altid netop det, der passede til hende: ikke for stort og ikke for småt, men lige tilpas.

De tre planeter hedder Trappist-1e, Trappist-1f og Trappist-1g, da de de er de yderste af Trappist-1’s syv planeter. Men drik nu Trappist-øl til vandet, for astronomerne har ikke målt på mængden af vand på de syv planeter. Det må vente til det endnu større teleskop James Webb Space Telescope kommer på plads.

Planeter med liv kan miste deres vand

Reelt har astronomerne endnu kun undersøgt, om det er sandsynligt, at planeterne har vand. En jordlignende planet mister nemlig hele tiden vand fra sin ydre atmosfære. Planetens stjerne lyser på den et spektrum af lys, som omfatter ultraviolet lys. Dette ultraviolette lys slår vandmolekyler i planeternes øvre atmosfære i stykker, så de bliver til ilt og brint. Derefter kan den energirige del af det ultraviolette lys baske brinten ud af atmosfæren, så den går tabt i rummet. Den proces hedder photodissociation.

Astronomerne har derfor kigget på Trappist-1 med Hubble Space Telescopet og målt på stjernens ultraviolette lys. Det viser sig, at det ultraviolette lys fra Trappist-1 er så kraftigt på dens inderste fire planeter, at vi ikke kan forvente, at de har mere vand tilbage. Trappist-1 har simpelthen lyst så voldsomt på dem igennem deres otte milliarder år lange liv, at alt vand må forventes at være forsvundet. Men de tre yderste planeter har mistet mindre vand, end Jorden har, så der er en rimelig chance for at brygge noget levende sammen der.

Du kan læse mere om udsigterne til vand omkring Trappist-1. Også stjernen TOI-270 kan have planeter med vand og liv.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.