Monday, December 4th, 2023
Postet i: Teknik, Universet |

Brune dværge skal studeres med NASA’s Webb teleskop

NASA vil jage brune dværge med sit nye rumteleskop James Webb Space Telescope. Grafik: NASA/ESA/JPL

NASA vil jage brune dværge med sit nye rumteleskop James Webb Space Telescope. Dværgen her hedder SIMP0136 og den er en af Jordens nærmeste naboer af dværgeslægt. Grafik: NASA/ESA/JPL

Til næste år gå jagten ind på brune dværgstjerne, når NASA sender sit nye Webb-teleskop i kredsløb omkring Jorden. Teleskopet arbejder især i det infrarøde spektrum, hvor brune dværge er lettest at se.

Når NASA’s James Webb Space Telescope er i kredsløb i foråret 2019, skal det blandt andet fokuserer på den brune dværg SIMP0136, som er så tæt på Jorden, at vi allerede ved lidt om den. For et par år siden konstaterede forskerne fx, at den har en atmosfære med vekslende skydække. Det nye teleskop skal fortælle, hvad de skyer består af.

Det kommende rumteleskop skal undersøge sagen med sit spektroskop. Nå den brune dværg bevæger sig ind imellem Jorden og en fjern stjerne, så kommer teleskopet nemlig til at se stjernes lys igennem den brune dværgs atmosfære, og det giver muligheder. For grundstofferne i dens atmosfære absorberer ganske bestemte bølgelængder – farver – fra lyst fra stjernen. Så ved at se, hvilke bølgelængder der er fjernet fra lyset, kan man se, hvilke stoffer der er i atmosfæren på dværgen.

 

Brune dværge er en mellemting imellem en stjerne og en gasgigant

En brun dværg er i princippet en stjerne, men den har ikke kernereaktioner i sit indre, fordi den er for lille til at nå op på det tryk og den temperatur, som det kræver. Derfor producerer den ikke varme nok til at lyse, så den kan ses. Men den lyser alligevel svagt i det infrarøde spektrum, dvs udsender varmestråling. Dens gasser trækker sig nemlig sammen, og når man komprimerer en gas, så bliver den varm.  Derfor er en brun dværg en lun lille fyr.

Helt lille er den dog ikke, for brune dværge kan have op til 70 gange så meget masse som kæmpe planeten Jupiter. SIMP0136 er ca 12 gange større en den planet. Hvad der adskiller en brun dværg fra en planet eller en stjerne, det er nogle af de punkter James Webb Space Telescope skal fokusere på. Dværgene er i øvrigt så svære at spotte, at den første blev opdaget så sent som i 1998.

Du kan læse mere om at forskerne planlægger at undersøge brune dværge med James Webb Space Telescope.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.