Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Fysik, Sensation |

Planeter med vand og liv er oplagte ved TOI-270

Planeter med og uden vand har forskerne har fundet mange tusinde af udenfor vores solsystem. En planet og noget vand er to af forudsætningerne for liv, men hidtil har det knebet med de mange andre forudsætninger. Stjernen TOI-270 har imidlertid de fleste forudsætninger på plads.

TOI-270-b er en stor jordlignende planet

Forskerne har nu fundet en lovende stjerne i jagten på liv i universet. Den hedder TOI-270 og er lovende for jagten af en række årsager. Vores afstand til den er kun 73 lysår, den har tre særlige planeter, dens stråling er meget stabil og så er den en dværgstjerne.

Tre af stjernens planeter blev fundet med satellitten TESS, som netop leder efter stjerner med planeter omkring. satellitten fokuserer på udvalgte dele af stjernehimlen i 23 dage ad gangen for at finde variationer i stjerners stråling. Når en planet cirkler om en stjerne kan den nemlig komme imellem og skygge for det lys, vi modtager fra stjernen. Det afslører, at der er en planet. Planeter cirkler nemlig i en fast bane om deres stjerne, så en planet dæmper lyset fra sin stjerne i et stabilt og genkendeligt mønster. Stabilitet og mønstre er netop det, der er så lovende ved den spændende stjerne, med det futuristiske navn TOI-270. 


En planet som Jorden og to som Merkur

I første omgange har forskerne fundet tre planeter i baner omkring stjernen. Den inderste består af klipper ligesom Jorden, og de to yderste er lavet af gasser ligesom vores egen kæmpeplanet Merkur. 

Håbet om at finde liv ved den nye stjerne knytter sig dog ikke til disse tre planeter, men til deres regelmæssighed. De ligger nemlig så tæt på stjernen og er derfor så varme, at vi ikke kan forvente, at der er vand på dem. Til gengæld er de i resonans. Det vil sige, at deres baner omkring stjernen er bundet op på hinandens omløb. De tager en tur rundt på hhv 3, 5 og 11 dage. 


Planeter i resonans er lette at finde

Takket være regelmæssigheden kan forskerne ret præcist regne ud, hvor der kan være planeter længere fra stjernen, og det er her håbet ligger. Stjernen lyser nemlig så kraftigt, at en planet skal være mere end ca 15 millioner kilometer fra den, for ikke at blive for varm.

De tre planeter TOI-270 b, c og d er for tætte på, men fordi deres baner er styret af hinanden, forventer forskerne, at det også vil gælder for andre planeter, som ligger længere fra stjernen. 

Resonans kræver, at planeterne er omtrent lige store, hvilket er tilfældet ved TOI-270. Planeterne omkring Solen er derimod af ekstremt forskellig størrelse og er ikke i resonans. Men vi kender alligevel resonans fra vores eget solsystem, for tre af Jupiters mange måner er i resonans med hinanden.


Livet kræver lys fra en stabil stjerne 

Liv omkring en stjerne kræver desuden at stjernen lyser stabilt. Livet skal nemlig bruge stjernens lys som energikilde, men stjernen må ikke blusse op og svide organismerne af. Stabilitet i millioner af år er derfor også en betingelse for liv, og milliarder af år er en betingelse for avanceret liv.

TOI-270 er heldigvis en dværgstjerne, og sådan en kan skinne stabilt i milliarder af år. Jo mindre en stjerne er, jo længere tid lyser den. Ganske vist er TOI-270 en m-dværg, og de kan lyse meget ustabilt, men det gælder altså ikke for TOI-270. Stjernens stabilitet gør det samtidig lettere at analysere lyset fra den og dermed finde planeter, der er langt nok fra den til at de kan have vand og liv.


Planeter, stjerner og andre ting med sære navne

TOI-270 betyder i øvrigt ‘TESS Object of Interest number 270’. TESS er en satellit, som er sendt i omløb for at finde planeter ved at opdage, når de passerer foran deres stjerne. TESS betyder ‘Transiting Exoplanet Survey Satellite’, og den er opsendt af NASA. Nu vil forskerne fra MIT, Massachusetts Institute of Technology, fortsætte deres arbejde med jordbundne observatorier samt det kommende ‘James Webb Space Telescope’.

Du kan læse mere om, at TOI-270 er en lovende stjerne for liv. Hvis du elsker astronomi, så læs om at et hus med teleskop er bases for en god ferie.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i nu.