Friday, June 25th, 2021
Postet i: Universet |

Planeterne omkring os skifter plads

Planeterne har vandret igennem solsystemet, og hver gang de er kommet i nærheden af småplaneter og asteroider, har de slynget dem ud i alle retninger. Grafik: David A. Aguilar.

Planeterne har vandret igennem solsystemet, og hver gang de er kommet i nærheden af småplaneter og asteroider, har de slynget dem ud i alle retninger. Grafik: David A. Aguilar.

Planeterne i solsystemet har skiftet bane flere gange igennem tiden, og det er måske grunden til, at der er oceaner på Jorden. Solsystemets største planet Jupiter, har fx været helt inde i sin naboplanets bane, og undervejs har den spredt asteroiderne for alle vinde.

Asteroidebælter er nyt
I dag er området mellem Mars og Jupiter befolket med asteroider, men de asteroider er ikke dannet der, og de har ikke været der siden solsystemets start. De kommer fra alle dele af solsystemet. Forskerne er da også kommet på sporet af planeternes vandringer ved at studere netop asteroiderne ud fra data fra Sloan Digital Sky Survey på Apache Point Observatory i New Mexico i USA.

Kæmpeplaneten Jupiter spredte asteroiderne
“Vi konstaterede, at de store planeter ruskede op i asteroiderne, så de blev som flagerne i en snekugle. Asteroidebæltet er en smeltedigel af objekter, der kommer fra forskellige steder og med baggrund i solsystemet,” siger Francesca DeMeo fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Jordens vand kommer fra rummet
Jordens dyrebare last af vand kommer mest sandsynligt fra nedslag af asteroider og andre store blokke fra solsystemet. Derfor mener forskerne nu, at vi kan takke planeternes vandringer for vores vand, for når en planet kommer tæt på asteroider og lignende små legemer, så slynger den dem ud i alle retninger, og altså også imod Jorden. Der var nok træls, da de slog ned for milliarder af år siden, men i dag er deres vand altså basis for både livet og daselivet ved stranden.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Nature. Du kan læse mere om, at planeternes vandringer gav Jorden både vand og liv.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.