Saturday, September 23rd, 2023
Postet i: Biologi |

Hvaløgler – De fødte unger på land for 248 millioner år siden

En ny forstening viser, at hvaløglen Ichthyosaur fødte sine unger på land. Foto: Ryosuke Motani

En ny forstening viser, at hvaløglen Ichthyosaur fødte sine unger på land. Foto: Ryosuke Motani

En hvaløgle var ved at føde tre unger for 248 millioner år siden, men hverken moderen eller ungerne overlevede. Den forstenede tragedie viser, at de havlevende hvaløgler, Ichthyosaur, fødte levende unger og at de fødte dem på land.

Hvaløgler fødte på land
En meget velbevaret gruppe forsteninger af hvaløglen Ichthyosaur er fundet i Kina. Den viser en moder, der er ved at føde tre unger, men hun dør, da den anden unge har fået hovedet og forkroppen fri. De to andre unger ligger henholdsvis inde i forsteningen af moderen og lidt fra hende. Disse øgler fødte altså levende unger istedet for at lægge æg. Fordi den anden unge kommer ud med hovedet først, regner forskerne med, at fødslen skete på land. Ichthyosaurne er ellers øglernes svar på pattedyrenes havdyr hvalerne.

Fødsel af levende unger blev opfundet på land
“Studiet indeholder det ældste fossil af et hvirveldyr, der giver os øjeblikket med en levende fødsel, hvor en baby er på vej ud af bækkenet på sin mor. De 248 millioner år gamle forsteninger af en Ichthyosaur tyder på, at fødsel af levende unger udviklede sig på land og ikke i havet,” forklarer professor Ryosuke Motani fra University of California. Det har ellers været antagelsen, at fødsel af levende unger udviklede sig i havet.

Ryosuke Motani og hans kolleger offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift PLOS ONE. Du kan læse mere om at hvaløglen Ichthyosaur fødte levende unger på land.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.