Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Fysik, Mennesket |

Cochlear implant – Døve mister høreapparatet

Traditionelt cochlear implantat uden på hovedet. Foto: Arkiv.

Traditionelt cochlear implantat uden på hovedet.
Foto: Arkiv.

Høreapparatet for helt døve, cochlear implant, bliver usynligt. I dag består det af en mikrofon uden på hovedet, som er forbundet med høre-nerven dybt inde i øret. Men ny udgave af cochlear implant apparatet bliver indopereret helt ind i hovedet, så man slet ikke kan se det.

Trommehinden som mikrofon for cochlear implant
Det nye cochlear implant høreapparat bruger trommehinden som mikrofon. Ud fra dens vibrationer laver apparatet et elektrisk signal, som det sender direkte ind i høre-nerven i det indre øre. Her fra løber signalet videre ind i hjernen, der forstår signalet som rigtig lyd. Apparatet har strøm til otte timers forbrug, og det kan lades op på to minutter ved trådløs opladning.

Usynligt cochlear implant klar om fem år 

Cochlear implant er synligt i dag
Den traditionelle udgave af cochlear implant består derimod af en disk på et par centimeter, som sidder uden på ejerens hoved lige bag øret. Inde i disken er der en mikrofon og en sender, som leverer et signal til et apparat, der er indopereret i hovedet under huden. Det er forbundet med høre-nerven lige som det nye apparat. Før cochlear implant apparatet blev tilgængeligt for to årtier siden og gav døve en normal tilværelse, var de henvist til at være tegnsprogs-brugere.

Lavt strømforbrug var løsningen
Det nye cochlear implant apparat er blevet muligt, fordi forskerne dels har lavet elektroniske chips, som bruger meget lidt strøm, og fordi de på andre måder sparer på strømmen. De har også udviklet et batteri, der kan holde i otte timer og kan lades på på to minutter.

Cochlear implant oplades med en smartphone
“Ideen med dette design er, at du kan bruge en telefon med en adapter, for at oplade dit cochlear implant, så du ikke behøver at blive sat i stikkontakten. Eller man kunne forestille sig en smart pude, så du lader op natten over, og næste dag fungerer det bare,” siger Anantha Chandrakasan fra Massachusetts Institute of Technology.

Cochlear implant erstatter tegnsprog
Normalt får døvfødte børn indopereret deres cochlear implant inden for deres første leveår, så det nye design af apparatet rejser et prekært spørgsmål om, hvor tidligt børn i grunden skal have en smartphone. Operationen foretages så tidligt, fordi hjernen bruger hørecentret til noget andet, hvis det ikke bliver stimuleret med lyd. For yderligere at stimulere børnenes fokus på lyd som kommunikation, lærer de ikke tegnsprog.

Forskerne fremlægger deres resultater på konferencen International Solid-State Circuits Conference i San Francisco. Du kan læse mere om at høreapparatet cochlear implant bliver helt usynligt.

Se hvordan et cochlear implant virker her:

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.