Tuesday, April 23rd, 2024
Postet i: Biologi | |

Uvidenhed giver kattekillinger

Kattekillinger er søde, men de kommer uden man ønsker det, og de kommer ikke når man kalder. Foto: Arkiv.

Kattekillinger kommer uventet for de fleste katteejere, for ejerne ved simpelthen for lidt om kattenes kønsliv. Kattene har der i mod godt styr på den sag fra en ung alder, og det giver overraskelser for ejerne.

80 % af alle kattekillinger kommer til verden som en overraskelse for katteejeren, som typisk ved alt for lidt om katte. Den uvidenhed resulterer også i indavl blandt huskatte.

“Størstedelen af kuld er ikke planlagt, og et øget kendskab til kattens reproduktionskapacitet blandt katteejere kan få væsentligt betydning på antallet af uønskede kuld,” forklarer Philippa Welsh og Jane Murray, som har lavet resultaterne.

Myter giver killinger

Blandt mange katteejere huserer der en række myter om katte, og de betyder bla, at kattene får killinger, når ingen venter det. Forskernes undersøgelse viser således:

– Det er almindeligt, at folk tror, at katten skal have fået killinger, før den kan kastreres, men det er bestemt ikke nødvendigt. Dobbelt så mange mænd som kvinder tror på det.

– 26 % tror, at katten skal være over et år, før den kan få killinger, og 83 % tror, at den tidligst kan få killinger, når den er fem måneder. Men den kan få dem, når den er fire måneder.

– 40 % regner ikke med, at beslægtede katte kan finde på at få killinger sammen, men det kan de så absolut godt finde på.

Undersøgelsen bygger på svarskemaer, der er kommet retur fra 715 hjem, der har en eller flere katte. Skemaerne viser desuden, at jo flere katte der er i hjemmet, jo uforholdsvis flere uønskede kattekillinger får man.

Biologerne finder stadig nye arter af katte. Modsat huskattene så er der styr på avlen af grønlands slædehunde, som ikke har været blandet med andre hund de sidste 2.000 år. Du kan læse mere om uønskede kattekillinger og myter.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.