Sunday, May 28th, 2023
Postet i: Biologi |

Ny kat fundet i Brasilien

Tigrina-katten fra Brasilien viser sig nu at bestå af en nordøstlig og sydvestlig art. Foto: Projeto Gatos
Tigrina-katten fra Brasilien viser sig nu at bestå af en nordøstlig og sydvestlig art. Foto: Projektet ‘Wild Cats of Brazil’.

En kattearten tigrina fra Sydamerika viser sig nu reelt at bestå af to forskellige arter.

Kattearten tigrina, som lever i store dele af Brasilien, viser sig nu at bestå af to forskellige arter. De dyr, der lever i den sydlige del af landet, er godt kendt af videnskaben, men dyrene i det nordøstlige viser sig at være en helt anden art. Samtidig viser det sig, at begge de to arter blander sig med andre lokale arter af katte.

DNA viser forskellen

Det er studier af gener fra de huskat-store dyr, der viser, at de ikke yngler med hinanden, og videnskabeligt set tilhører de dermed forskellige arter. Til gengæld ser det ud til, at de to arter godt kan finde på at få killinger med andre kattearter, som lever i deres område. Derfor lever der så kaldet hybrider af forskellige katte i landet.

”Vores studie pointerer vigtigheden af fokus på Brasiliens nordøstlige tigrina, som stort set er ukendte med hensyn til deres biologi,” forklarer Eduardo Eizirik og konstaterer, at man ved meget mere om de katte, der lever i det sydlige af landet.

Eduardo Eizirik kommer fra Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul i Brasilien, og han har lavet sin undersøgelse i samarbejde med flere andre forskere i projektet ‘Wild Cats of Brazil’. Du kan læse mere om Brasiliens nye kat tigrinaen.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.