Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Biologi |

Grønlands slædehund er en ren 2000 år gammel race

  • dec 9th, 2019
  • Steen Laursen
  • Biologi

Grønlands slædehund er en mindst 2.000 år gammel hunderace. I alle de år er den ikke blandet med andre hunderacer, heller ikke malamute og husky. Det viser, hvor specialiseret den er, og hvor vigtig dens egenskaber har været for inuit i alle årene.

Grønlandske slædehunde har eksisteret i 2.000 år
Den grønlandske slædehund er ikke blevet blandet med andre hunderacer igennem mindst 2.000 år. Det viser et nyt studie af DNA fra knap tusind grønlandske slædehunde, malamute, husky andre nordamerikanske hunde og ulve. Foto: Tatiana Tatiana Feuerborn.

Inuit bragte den grønlandske slædehund med til Canadisk arktis og til Grønland for omkring 2.000 år siden. På den tide indvandrede de fra Sibirien, og deres slædehunde var afgørende for deres success i arktis. Derfor holdt de deres hunde langt fra andre hunderacer, eller i hvert fald i parringsafstand fra dem.

Grønlandsk slædehund også adskilt fra malamute og husky

At blande lokale hundes egenskaber ind i de specialiserede hunde var ikke en risiko man løb. Dertil var den for vigtig. Også de to andre slædehunde, malamute og husky, er tydeligt adskilt fra grønlandsk slædehund.

Faktisk er den grønlandske slædehund stort set uændret over de samme 2.000 år. Det viser samtidig, at den allerede var specialiseret, da den kom til Grønland og Canada fra Sibirien. Hundenes renhed gør dem i øvrigt også til nogle af de sidste racerene hunde i Amerika fra før europæernes ankomst.

Ti års studier af slædehunde i arktis.

Det er ti års analyser af grønlandske slædehunde og deres canadiske slægtninge, der giver de nye resultatet. Forskere fra University of California har samlet skeletter fra slædehunde og sammenlignet deres DNA med andre lokale hunderacers og resultatet er tydeligt.

Forskerne samlede DNA fra 921 hunde og ulve, der har levet i området indenfor de sidste 4.500 år. Analyser af DNA, lokalitet og tidsperiode viser, at den grønlandske slædehund optræder på Inuit-bopladser fra for omkring 2000 år siden. Allerede dengang var de genetisk forskellige fra hunderacer, der har været i regionen i længere tid end det.

Malamute og husky er ikke krydset ind i den grønlandske slædehund

Forskerne konstaterer også, at det er meget usædvanligt at finde en så klar adskillelse mellem én hunderace og flere andre hunderacer fra samme lokalitet. Endda racer som malamute og husky, der har omtrent samme formål og udseende. Analyser viser i øvrigt også, at de ældste grønlandske slædehunde var genetisk identiske med samtidige sibiriske slædehunde.

De første tamhunde er i øvrigt fra Europa, så forfædrene til Grønlands slædehund har rejst hele arktis rundt. Grønland har også andre spændende dyr som fx dinosaurer i gruset på Grønlands østkyst.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, og derfor har vi normalt links med.