Wednesday, July 28th, 2021
Postet i: Mennesket |

Skilsmissebørn har det bedst som delebørn

Skilsmissebørn har det bedst som delebørn
Skilsmissebørn har det hårdt, men som delebørn har de det bedre, end hvis de skal nøjes med en mor eller en far. Foto: Pixabay.

At være delebørn er det bedste for skilsmissebørn. De skal helst bor skiftevis ved deres forældre, for så føler sig mindre stressede end børn, der kun bor ved den ene forælder. Det er uanset konfliktniveauet mellem forældrene, siger en svensk undersøgelse.

Hvordan skilsmissebørn skal være sammen med deres forældre, og hvem af forældrene børnene skal bo hos, det kan sætte sindene i kog – og tit også i krig. Heldigvis kigger forskerne meget på det emne. De kommer jævnligt med løsninger, og faktisk ser det ud til, at skilsmissebørn helst skal være delebørn, som bor skiftevis hos moderen og faren.

En forælder er mere end far eller mor for et skilsmissebarn

Den svenske undersøgelse er klar i sin konklusion, men hvorfor er det en bedre løsning, at skilsmissebarnet flytter frem og tilbage imellem forældrene? Barnet må da have meget mere ro i sin hverdag, hvis det bor fast et sted, vil mange skilsmisseforældre sikkert sige.

”Forklaringen kan være, at børn, der bruger det meste af tiden væk fra den ene forælder, mister ressourcer som familie, venner og penge. Tidligere undersøgelser har også vist, at børn kan bekymre sig om den forælder, de sjældent møder, hvilket kan gøre dem mere stressede,” forklarer Jani Turunen fra Demografi ved Stockholms Universitet og Center for Forskning om Barn og Ungdomssundhed på Karlstads Universitet.

Det handler om at skilsmissebarnet bor ved forældrene

Bemærk at undersøgelsen ikke ser på fælles forældremyndighed, men på hvor barnet rent fysisk bor, uanset hvordan forældremyndigheden er fordelt. Undersøgelsen handler altså om, hvorvidt barnet rent faktisk lever nogenlunde lige meget ved begge forældre, og at barnet skifter mellem deres separate husstande. Ordet delebarn skal altså ses i den betydning.

Den aktuelle undersøgelse er iøvrigt speciel ved at se på stress hos skilsmissebarnet. Andre forskere har tidligere vist, at delebørn har det bedst psykisk, når de bor skiftevis ved forældrene i stedet for kun at bo ved den ene.

Konflikter tæller også for skilsmissebarnet

Lidt mindre overraskende er det iøvrigt, at børnene har det bedst med et lavt konfliktniveau imellem forældrene, men selv med konflikter, har de altså gavn af at bo skiftevis ved begge forældre. I undersøgelsen besvarede i alt 807 børn forskellige spørgsmål om, hvor ofte de oplever stress og hvor godt eller dårligt de har det med deres forældre. Tilsvarende har forældrene svaret på, hvor godt de kommer ud af det med deres tidligere partner.

Resultatet bliver offentliggjort i magasinet Journal of Divorce & Remarriage, og du kan læse mere om, at skilsmissebørn er mindre stressede, når de bo skiftevis ved deres forældre.

Forskning viser også, at motionister får mere intelligente børn og at mødre der taler meget i mobil under graviditeten, får børn med bedre talegaver.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.